MENIU

Ipocrizia UE și minciunile politicienilor români!De ce a pierdut Bucureştiul cursa pentru sediul EMA

De ce a pierdut Bucureștiul cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului? Din cauza Guvernului! Acesta este mesajul pe care l-ați auzit aseară, repetat obsesiv. De fapt, este o minciună, întreținută de câțiva politicieni. Bucureștiul nu a fost niciodată favorit în această cursă!

Nu a existat nici cea mai mică intenție de a respecta criteriul echilibrului geografic, de a reloca din Londra o agenție europeană cu 900 de angajați undeva în estul Europei. De fapt, cei 900 de angajați confruntați cu perspectiva de a părăsi Canary Wharf și de a se muta pe malul Dâmboviței sau la poalele Vitoșei, au amenințat că demisionează!

Aceste amănunte nu le veți găsi în nici unul din articolele din România care au comentat decizia luată de Bruxelles. Pentru că la noi totul are o componentă politică puternică, numai bună de lovit adversarii.

De fiecare dată când ne raportăm la Bruxelles o facem cu atitudinea unui băiat de la țară, intrat într-o casă boierească pentru prima dată. Sfioși, cu căciula în mână, atenți să nu murdărim covoarele și să nu supărăm stăpâna casei. Poate că mai trebuie să treacă o generație ca să dobândim un sentiment de mândrie, poate că mai este nevoie de timp ca să înțelegem că și noi contribuim la bunăstarea nemților, francezilor, olandezilor, nu numai invers.

Din păcate, nici noua generație de politicieni nu pare interesată de o altă atitudine, căci are un singur vis: să stea la Bruxelles pe 8.000 de euro pe lună!

Indiferent de partid.

Poate că și de țară...

Personal, am căutat explicații în presa străină pentru "înfrângerea" Bucureștiului.

Cel mai succint a explicat cotidianul londonez "The Guardian": Cei 27 de miniștri ai afacerilor europene, minus Marea Britanie, au avut nevoie de mai puțin de trei ore pentru a decide noua locuință a agenției pentru medicamente, care are 900 de angajați în Canary Wharf, Londra. Decizia privind autoritatea bancară, care are 150 de angajați și are sediul în Canary Wharf, a fost luată în mai puțin de o oră. Amsterdam a învins competiția din 18 orașe, variind de la concurenți de renume cum ar fi Copenhaga și Bratislava până la outsideri străini precum Bucureștiul și Sofia.

Cu alte cuvinte, Bucureștiul nu a avut nici cea mai mică șansă în această competiție. Numai noi ne închipuiam că putem face ceva pentru a aduce o agenție europeană la București. Noi și Guvernul României care a a depus această candidatură, a realizat un clip, a dat comunicate și a generat această iluzie.

De altfel, un studiu realizat printre angajații acestei agenți europene scotea în evidență faptul că 9 din 10 angajați mai degrabă ar fi demisionat decât să se mute la Varșovia, București sau Sofia!

Vezi mai multe pe EVZ.ro