MENIU

Primele simptome ale PANCREATITEI, boala care a ucis-o pe IONELA PRODAN

<p>Ionela Prodan&nbsp;</p>

Cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Ionela Prodan a murit la 16 aprilie 2018, la Spitalul de Urgenţă Elias. Artistea suferea de cancer la pancreas (pancreatită acutizată). Vă prezentăm în acest articol ce este pancreatita, de ce este afecţiune cauzată, precum şi primele simptome ale acestei crunte boli.

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Pancreatita acută se manifestă prin dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga. De multe ori, durerile cauzate de pancreatită apar după mese copioase, bogate în grăsimi, după consumul de prea multă cafea sau alcool.

Dacă aţi ţinut un post îndelungat sau cură de slăbire şi apoi mâncaţi o masă copioasă va puteţi plânge de dureri intense cauzate de pancreatită. Afumătura sau icrele va pot pune şi ele capac pentru că sunt greu digerabile.

Medicii ne atenţionează că pancreatita este o boală determinată în mare măsură de geşelile în alimentaţie!

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Netratata, pancreatită acută evoluează spre icter, glicemie crescută şi chiar cancer pancreatic.

Ionela Prodan a murit. Cum va fi înmormântată Ionela Prodan. Cauza morţii artistei

Cancerul de pancreas este a patra formă de cancer care omoară cele mai multe persoane. Dacă îmbunătăţiţi starea pancreasului, preveniţi cancerul de pancreas. Deoarece pancreasul este o glandă care produce hormonii insulină şi glucagon (care reglează nivelul de zahăr în sânge), pancreatitele conduc adesea la intoleranţă glucozei (diabet) şi la dificultăţi digestive.

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Ce este pancreatită

Pancreatită este o inflamaţie a pancreasului provocată de enzimele care se acumluleaza în el. Pancreasul este o glandă lungă de 12 – 15 cm, în formă de frunză, situată în spatele părţii inferioare a stomacului şi care se extinde în jos, către splină şi rinichiul stâng. Pancreasul are două funcţii primare: să producă enzime digestive care descompun proteinele, grăsimea şi carbohidraţii în intestinul subţire şi să secrete substanţe cu rol hormonal printre care şi insulina, care reglează nivelul de zahăr în sânge.

Pancreatită acută apare atunci când enzimele pancreatice migrează în ţesuturile înconjurătoare. Calculii migraţi din tractul biliar (“pietrele la fiere” în termeni populari) pot declanşa pancreatită acută.

Pancreatită cronică este o boală în care inflamaţia a determinat schimbări ireversibile în structura microscopică a ţesuturilor vezicii biliare. Infecţiile şi pietrele vezicii biliare pot cauza pancreatită cronică. Şi consumul de alcool pe perioade îndelungate determină pancreatită cronică. 

Lacrimi pentru Ionela Prodan, care a murit la 70 de ani! Anamaria Prodan şi-a luat ADIO de la mamă

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Cauzele pancreatitei acute

De cele mai multe ori (în 80% dintre cazuri), pancreatita acută este produsă de consumul excesiv de alcool sau de pietre la vezica biliară. Printre cauzele pancreatitei acute enumerăm şi infecţiile virale sau bacteriene, intoxicaţii cu insecticide organo-fosforice ori folosirea anumitor medicamente pentru artrită reumatică ori prevenirea convulsiilor, diuretice tiazide şi altele.

Şi traumatismele abdominale, intervenţiile chirurgicale nereuşite, nivelul mare de trigliceride sau calciul scăzut în sânge pot fi cauze ale apariţiei pancreatitei.

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Simptomele pancreatitei

Simptomele pancreatitei acută: dureri severe care apar foarte brusc şi care pornesc dinspre ombilic radiind spre spate. Persoanele care trec printr-o criză de pancreatită acută acuză dureri mari atunci când se mişcă, iar aceste dureri se domolesc dacă staţi jos.

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. Durerile şi criza de pancreatită pot fi însoţite de ameţeli, balonare, greţuri, vomă. Alte simptome de pancreatită acută sunt durerile musculare, scaune anormal de grase şi diareice, febră, transpiraţie, producere excesivă de gaze, dilatarea abdomenului în partea de sus.

Durerea dată de pancreatită acută nu cedează decât prea puţin la medicaţia antialgică (medicamente eliberate fără reţeta care combat durerea). 

Cum arăta Ionela Prodan în tinereţe. Imagini de arhivă alături de Ion Dolănescu (VIDEO)

IONELA PRODAN. PANCREATITĂ. De altfel, cancerul de pancreas este considerat de către specialişti drept una dintre cele mai devastatoatre forme de cancer, cu o rată a mortalităţii extrem de mare, tocmai pentru că este descoperit în stadii avansate. 

Potrivit doctorulzilei.ro, majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică se pot întâlni si în alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-si descoperi boala maligna. 

2. Colorarea în galben a ochilor si pielii. Chiar şi cea mai mica tumora pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca îngalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii unui studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simţi sătui după ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. O parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari, iar mirosul de cafea si alcool le provoca greţuri.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci în fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea în vezica si prin urmare cresterea în volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, foarte urat mirositoare. Daca o tumoră pancreatică împiedică patrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat, scrie doctorulzilei.ro.