MENIU

Ion Iliescu și Adrian Năstase, în vizorul Primăriei Iași. Ce vor păți foștii demnitari?

<p style="text-align: center;">Adrian Năstase și Ion Iliescu</p>

Adrian Năstase și Ion Iliescu ar putea rămâne, în această lună, fără titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Iași” din cauza problemelor cu legea. 

Primăria din Iași va avea un regulament prin care vor fi stabilite condiţiile care trebuie îndeplinite de o persoană pentru a primi titlul de cetăţean de onoare.

Regulamentul introduce şi o noutate: posibilitatea de a retrage un titlu deja acordat, potrivit proiectului consilierilor locali, aflat în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Iași.

Potrivit viitorului regulament, fostul premier Adrian Năstase va fi exclus din categoria celor care au primit deja titlul, pentru că a fost condamnat definitiv pentru acte de corupție.

Și fostul președinte Ion Iliescu va rămâne fără titlul de „cetățean de onoare al minicipiului Iași”, pentru că a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității.

Noile reguli din proiectul municipalității ieșene sunt prevăzute la capitolul III - „Incompatibilități”, articolul 6:

(1) Nu pot deţine Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” persoanele care se găsesc în una din următoarele situaţii:

a) au fost condamnate definitiv pentru săvârșirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție care le-ar face incompatibile cu deținerea titlului cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, armistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei;

b) este declarat definitiv că a desfăṣurat activităţi de poliţie politică.

(2) In cazul în care persoana propusă pentru conferirea titlului face obiectul unor acţiuni pe rolul instanţelor de judecată privind fapte de natură celor menţionate la art. 6 alin. 1.”

Iar cazurile în care se poate decide retragerea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Iași” sunt enumerate în capitolul VI – „Retragerea Titlului”:

„Art. 12 – Titlul se retrage în următoarele situaţii:

a) atunci când ulterior decernării, apar incompatibilităţile prevăzute la art. 6;

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură municipiului Iaşi, locuitorilor săi sau ţării.

Art. 13 – Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al municipiului Iaşi, după următoarea metodologie:

a) este sesizat Consiliului Local al municipiului Iaşi de către persoanele menţionate la art.1;

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor Consiliului Local;

c) retragerea Titlului se va face prin Hotărâre a Consiliului Local, conform procedurii similare stabilită la art. 8 pentru dezbaterea candidaturii;

d) la şedinţa de comisii va fi invitat deţinătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa ṣi susţinerile sale vor fi consemnate în procesul verbal al comisiilor.

e) în caz de neparticipare, hotărârea urmează să i se comunice în termen de 15 zile.”

Pe lista de cetățeni de onoare ai Iașiului sunt peste 100 de persoane: artiști, medici, profesori, dar și politicieni notorii.

Noul regulament de acordare și de retragere a distincției va fi adoptat de Consiliul Local după 15 noiembrie.