Ion Cristoiu, editorial vehement după moartea Regelui Mihai
„Regele Mihai merge, în fine, la Judecata Istoriei” este titlul editorialului dur publicat de jurnalistul Ion Cristoiu. Acesta critică romanțarea biografiei monarhului și atitudinea românilor față de momentul morții, români despre care spune că se vor întrece la „concursul național de jelit”.
„Regele nu a fost judecat niciodată până acum în chip științific ca personaj istoric”, este opinia jurnalistului Ion Cristoiu, care spune că tot ce s-a scris până acum despre rege este maculatură.
„Tot ce s-a scris merită doar coșul de gunoi, prin nota definitorie de maculatură peste care s-au așternut dulcegării de Cult al Personalității”, scrie Ion Cristoiu, care precizează că regele Mihai a jucat doar rol de simbol.
„Regele Mihai ajutat și de Dumnezeu a supraviețuit fizic tuturor marilor personalități ale istoriei noastre și ale istoriei europene, pe care le-a cunoscut. Nu numai că le-a cunoscut dar a făcut cu ele și istorie”, scrie jurnalistul care se întreabă dacă Regele Mihai a păstrat un jurnal sau dacă și-a scris memoriile.
Cât despre moștenitorii regelui, Cristoiu spune că aceștia i-au arestat și memoria și fizicul.
„Regele Mihai a fost o personalitate complexă și contradictorie. Dintre toate aspectele acestei personalităţi, definitorie mi se pare cea de personaj martor, dar și făcător de Istorie. Voind odată să pun o picătură de lămîie într-o emisiune grețos de dulce despre Regele Mihai, am zis, glumind, că Majestatea sa ar merita nu numai interesul, dar și admirația noastră, pentru că l-a cunoscut pe Mareșalul Antonescu. N-am zis, ca să nu rănesc monarhismul celor din platou, că l-a și închis în cămara de timbre a lui taică-său. Am zis doar că Regele Mihai, ajutat și de Dumnezeu, a supraviețuit fizic tuturor marilor personalități ale istoriei noastre și ale Istoriei europene, pe care le-a cunoscut. Nu numai că le-a cunoscut, dar a și făcut cu ele Istorie. Din acest punct de vedere, ar fi interesant de știut dacă Regele Mihai a ținut un Jurnal sau dacă și-a scris memoriile. Precizez asta, deoarece toate interviurile date de Regele Mihai după 1947 sînt lipsite de orice relevanță ca document istoric”, a scris jurnalistul.
Citește editorialul AICI