MENIU

Iohannis mai face un pas către referendum, după anunțul celor două teme

Referendum pe muchie de cuțit

Referendumul pe justiției, cerut de o parte din societatea civilă încă din 2017, se naște greu la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis înaintează cu pași mici și calculați, dar riscă să intre în criză de timp, dat fiind că termenul până la care poate emite decretul prezidențial este strâns. 

Klaus Iohannis stabileşte azi calendarul consultărilor cu partidele, după ce a anunţat temele referendumului organizat în paralel cu europarlamentarele din 26 mai.

Iohannis le cere alegătorilor să se pronunţe cu privire la interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție și a ordonanţelor de urgenţă pentru infracțiuni.

În acest moment Klaus Iohannis poate invita partidele politice la consultări cu privire la enunțarea întrebării pe tema justiției. 

Au apărut deja reproșuri din partea unora dintre aliații președintelui pe temele din justiție, cum este USR, cu privire la faptul că este tardivă consultarea din moment ce Iohannis a anunțat deja tematica. 

La sfârșitul lunii martie, Klaus Iohannis a avut două runde de consultări cu asociațiile de magistrați și cu mai multe ONG-uri.

A urmat anunțul general cu privire la hotărârea sa de declanșare a unui referendum, apoi extinderea sferei de acoperire și anunțul privind cele două teme. 

Potrivit Constituției, punctul de vederea al Parlamentului asupra referendumului urmează să fie exprimat într-o ședință comună a celor două camere în termen de cel mult 20 de zile de la solicitarea președintelui. Abia apoi șeful statului poate emite decretul pentru organzarea scrutinului popular.

Șeful Statului trebuie să dea decretul pentru Referendumul pe Justiție până pe 26 aprilie. "Termenul de 26 mai e prea scurt să mai consulte Parlamentul, pentru că Parlamentul o să-i pună  zi de consultare în 27 mai”, a avertizat Augustin Zegrean, fost președinte CCR.

Iohannis, desființat de specialiști după ce a lansat ideea unei noi consultări

Klaus Iohannis a anunţat două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

”Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțeAceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis. 

Referendumul din 26 nu va avea rezultat prin felul în care a fost conceput, pentru că ambele teme propuse de președintele Klaus Iohannis implică modificarea Constituției, procedură foarte complicată, arată fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

Referendumul lui Iohannis, aruncat în aer de fostul președinte CCR