MENIU

Iohannis, la CSM: "O lege a amnistiei ar fi o catastrofă". Atac dur la Dragnea și Tăriceanu

Klaus Iohannis a inclus în discursul său de la ședința noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) - rezultat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016 - un atac dur la adresa politicienilor penali. ”Unii politicieni cu dosar penal au impresia că sunt băieți buni, că au luat mult voturi”, a spus președintele, îndemnându-i pe magistrați să ”rămână demni, nu să devină obedienți”, atunci când ”presiunea devine mare”. În același timp, Iohannis a avertizat că va lupta împotriva unei legi a amnistiei și i-a atacat dur pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. 

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii este un "deziderat" al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.

"Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred", a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că se va opune "cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale" unei astfel de legi.

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii - care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor - ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru", a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că "speră că nu o va lua în nume personal", dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

"Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv", a avertizat şeful statului.

El a mai afirmat că speră "să nu fie cazul" unei astfel de legi şi tocmai de aceea a simţit nevoia să se exprime şi public.

"Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la "dărâmarea statului drept" şi la apariţia riscului ca "democraţia din România să dispară".

Nimeni nu trebuie să se amestece în treaba procurorilor și a judecătorilor

Iohannis a declarat că "nu poate să nu observe" că în Parlament şeful Camerei Deputaţilor este condamnat penal, iar şeful Senatului este trimis în judecată, ceea ce reprezintă o "circumstanţă îngrijorătoare".

"Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare", a spus Iohannis.

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care avertiza asupra unei eventuale legi privind graţierea şi amnistierea pedepselor, spunând că există politicieni care şi-au făcut din asta "un deziderat".

”Bazez cele câteva idei la începutul ședinței pe un articol din Constituție - art. 133, alin.1, care definește activitatea CSM. CSM este garantul independenței justiției. Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puține cuvinte. Asta e sarcina dvs., să garantați independența justiției. Este fundamental. Nicio democrație, niciun stat de drept nu pot să funcționeze fără o justiție independentă”, a declarat Iohannis.

Justiția independentă înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba procurorilor și a judecătorilor, dar înseamnă în aceeași măsură că nimeni nu este mai presus de lege, a mai afirmat președintele, menționând că ”sunt unii” care au impresia că li se cuvine să fie deasupra legii, precizând că aceștia sunt ”persoane care au poziții publice”. 

”Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal sau sunt trimiși în judecată, că ei sunt băieți buni, că au luat multe voturi. Așa ceva nu accept”, a punctat Iohannis. 

 

Șeful statului a subliniat că stabilitatea și securitatea interne ale României sunt posibile numai într-un stat de drept, în care sistemul judiciar trebuie să-și păstreze independența, evidențiind nevoia unei colaborări între instituții.

”Întregul aparat de stat trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil e ceea ce-și doresc dușmanii României. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, democrația dispare.

Sistemul judiciar nu se poate izola, nu se poate construi ceea ce unii au umit 'Republica Procurorilor sau a Judecătorilor'. Un stat puternic este un stat cu insituții puternice care colaborează - colaborarea loială între instituțiile statului. Mă aștept să aveți o colaborare loială cu toate autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă judecătorii și procurorii nu sunt doar persoanele care aplică legea, ci sunt și repere morale. Trebuie să conștientizați că opinia dvs. nu este doar valoroasă, ci și importantă pentru publicul general. Ar fi greșit să vă izolați și să nu comunicați opinii care țin de independența justiției. Altfel, ajungem în situații paradoxale în care infractorii spun cu voce tare cum gândesc și cum vor să îndoaie statul de drept”, a precizat Iohannis. 

România a trăit diferite faze în care s-a încercat supunerea justiției politiului și ar fi o mare greșeală dacă s-ar repeta, a mai afirmat șeful statului. ”Un politician vrea puterea. Este ales de oameni ca să exercite puterea. La unii, uneori apare o nevoie excesivp de putere și atunci apare un pericol. Când simțiți că presiunea devine mare, fiți demni, nu obedienți”, a completat acesta.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu CSM Dragnea iohannis iohannis discurs csm