Iohannis: Este exclus ca Institutul Cantacuzino să dispară
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este "inadmisibil" ca Institutul Cantacuzino să dispară.
UPDATE - Adrian Onu: Situaţia este extrem de gravă
Adrian Onu, fostul director al Institutului a afirmat că situaţia este extrem de gravă şi că este nevoie de un împrumut de la stat.
Conform acestuia, se lucrează la un împrumut, fiind emisă o Ordonaţă de Urgenţă, însă Ministerul Justiţiei a afirmat că este posibil ca acest împrumut să fie considerat un ajutor de stat şi că trebuie notificată Comisia Europeană.
Adrian Onu a mai afirmat că pentru a notifica CE este nevoie de două-trei luni şi nu ştie dacă Institutul Cantacuzino va mai rezista până atunci.
UPDATE: "Dacă ne lămurim ce vrem să facem cu Institutul, vom găşi şi soluţii. Mutarea de la Minister la altul nu este o soluţie"
Preşedintele Iohannis a declarat astăzi, după vizita făcută la Institutul Cantacuzino, că a vrut să vadă cum arată şi cum funcţionează Institutul şi astfel să înţeleagă care sunt problemele.
"Este o situaţia complicală care s-a creat în ani. Nu vreau să intru în detalii. După parerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salavat şi să funcţioneze. Cum şi care vor fi metodele, vom vedea", a afirmat şeful statului.
Acesta consideră că mutarea Institutul Cantacuzino de la un Ministerul la altul nu va rezolva problemele. "Dacă ne lămurim ce vrem să facem cu Institutul Cantacuzino, vom găşi şi soluţii", a continuat preşedindele, adăugând că este nevoie şi de noi comisii, mai ales că a înţeles de la actuala conducere că există o comisie interministerială care nu s-a întâlnit niciodată.
"Dacă se ajunge la concluzia că Institutul reprezintă o problemă de interes naţional, voi aduce discuţia şi în CSAT", a afirmat Klaus Iohannis, adăugând că nu este rolul lui să vadă cine a greşit şi că este cam depreme să spună o posibilă soluţie.
Întrebat dacă se mai acordă ajutorul de stat, preşedintele a adăugat că cel puţin partea de sănătate publică trebuie să fie finanţată şi din resurse publice.
"Este inadmisibil sau exclus să dispară Institutul"
"Nu am venit mai devreme pentru că am vrut să văd dacă se rezolvă problema. Am văzut că nu se clarifică lucrurile și atunci am vrut să vin personal să discut cu conducerea, să găsim soluții. Este inadmisibil sau exclus să dispară institutul", le-a spus Iohannis angajaților Institutului Cantacuzino, cu ocazia vizitei pe care o face la instituție.
El a arătat că este o mare problemă dacă specialiștii pleacă și le-a transmis să aibă "un pic de speranță și optimism".
Angajații institutului s-au plâns că nu și-au primit salariile și i-au transmis șefului statului că acesta îi determină să nu își piardă speranța.
Președintele Klaus Iohannis vizitează, miercuri, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino".
Institutul Cantacuzino, unde lucrează 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sănătății în coordonarea Ministerului Educației, scrie AGERPRES.
Situația institutului este critică, ținând cont de faptul că are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se confruntă cu sistarea producției de vaccinuri și cu angajați care nu își primesc salariile la timp.
33,8 milioane de lei şi amânarea plăţii obligaţiilor fiscale
La finalului lunii aprilie, într-un proiect de Hotărâre de Guvern se arată că Institutul Cantacuzino priveşte un ajutor de stat în valoare de peste 33,8 milioane de lei, precum şi amânarea plăţii obligaţiilor fiscale.
"Pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune reglementarea, în regim de urgenţă, a asigurării necesarului de lichidităţi pentru stinderea arieratelor Institutului Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", care au crescut semnificativ în perioada de criză economico-financiară, din cauza dificultăţilor cu care s-a confruntat întreaga economie", se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.
În proiect se mai precizează că în ultimii ani, ca urmare a încetării porducţiei de vaccin gripal şi a necesităţii menţinerii autorizaţiilor de fabricaţie emise de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Cantacuzino şi-a diminuat drastic posibilităţile de finanţare din venituri proprii, menţinându-şi costurile mari de funcţionare ale activităţii curente prin păstrarea unităţilor în funcţiune.
În plus, ajutorul de stat şi scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale vine în condiţiile în care Institutul Cantacuzino este considerat instituţia naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii, care poate asigura vaccinurilor de urgenţă necesare populaţiei, generând o independenţă a României, din acest punct de vedere.