MENIU

Iohannis: "E nevoie de modificarea Constituției". Ce AVERTISMENT a transmis șeful statului

Constituția României

Președintele Klaus Iohannis este de acord cu modificarea Constituției, însă în anumite condiții speciale, însă atrage atenția nu este adeptul unor "discuții de dragul discuțiilor". "Discuția nu se va tranșată prin media, ci prin discuții politice aprofundate între formațiunile care îi reprezintă pe români în Parlament. Disucția e foarte complicată și va duce la învolburare în spațiul public (...)", a subliniat șeful statului.  

„Cred că după atâția ani e nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. E o discuție extrem de atractivă pentru scenarii. Până nu avem un draft e greu de comentat. Da, sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim. Se vehicula noțiunea alegerilor anticipate. Trebuie să vedem cine dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegerile anticipate... În practică nu mai funcționează unele noțiuni. Un ministru stă interimar 45 de zile, dar dacă criza politică durează 145 de zile, ce facem? Dizolvăm Guvernul? Chiar poziția președintelui există de când am scăpat de comunism: vrem președinte ales de Parlament cu activitate mai degrabă protocolară sau un președinte ales de oameni cu puteri depline? 

Discuția nu se va tranșată prin media, ci prin discuții politice aprofundate între formațiunile care îi reprezintă pe români în Parlament. Disucția e foarte complicată și va duce la învolburare în spațiul public (...).

Da, e nevoie de anumite schimbări. Da, e nevoie de discuții așezate, cu finalitate să facă să funcționeze statul mai bine”, a afirmat, astăzi, Iohannis, la finalul unei vizite la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor. 

UDMR a propus, prin vocea președintelui partidului Kelemen Hunor, ca președintele României să fie ales de Parlament. Asta înseamnă că România va deveni republică parlamentară. Atribuțiile președintelui nu ar fi însă modificate, ci ar rămâne cele actuale.