Administrația Prezidențială, după ședința CSAT: Prioritatea strategică, schimbarea legilor de funcționare a serviciilor secrete și a instituțiilor de securitate națională
Una dintre "prioritățile strategice" ale Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024) este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, transmis marți, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
”O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică”, se arată în comunicat.
Prin aceste modificări legislațive se urmăresc "eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României”.
Marți a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință.
Membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.
Procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a inclus și consultarea instituțiilor cu atribuții și responsabilități directe sau adiacente în domeniul securității naționale a României și a fost coordonat de către Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială.