Iohannis: ”Decizia CEDO este fără precedent și nu poate rămâne fără consecințe”
Klaus Iohannis a reacționat, într-o declarație de presă, la decizia pronunțată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României.
Președintele este de părere că au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului.
”Azi, CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministur al justiției de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi.
Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR. E clar că Parlamentul de azi, dominat de PSD, a dovedit că nu e capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. E partidul care a construit o legislație penală menită să îi protejeze pe infractori. PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să-i discrediteze pe cei potrivnici. Nu mă aștept ca azi PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD prin vot pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.
Un alt subiect e relansarea economică. Am avut azi o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Antreprenorii au probleme reale, provocate de epidemie și nu pot fi lăsați singuri. Chiar înainte de decretarea stării de urgență am susținut crearea unui grup de lucru inter-instituțional la nivel intetguvernamental. În perioada următoare, eforturile se vor concentra pe redeschdierea graduală a sectoarelor economice supuse restricțiilor. Vom lua măsuri pentru ca reluarea activității să se facă în siguranță.
Protejarea sănătății românilor e obiectivul nostru principal. Din păcate, pericolul nu a trecut. Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului se va face gradual. Pachetul măsurilor economice adoptate de România s-a concentrat pe susțienrea sectoarelor economice. Vom introduce noi măsuri privind munca flexibilă și vom păstra prevederile legate de șomajul tehnic după 14 mai. Vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, precum cele pentru IMM-uri, dar vor exista și pentru companiile mari afectate de criză.
Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene disponibile să poată fi redirecționate către proiectele mari de infrastructură și sprijinirea companiilor. Un obiectiv fundamental e creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură. Vorbim de un proiect de reconstrucție a României. Produsele românești de calitate reprezintă o resursă pe care o vom promova mul tmai bine. Modernizarea și digitalizarea administrației vor continua la fel de puternic. România va ieși cu bine din această criză. Parteneriatul dintre autorități și mediul privat e calea de relansae economică și dezvoltare durabilă. Am solicitat mediului de afaceri să fie un partener dedicat și constructiv în ce privește găsirea soluțiilor”, a fost declarația președintelui Klaus Iohannis.