MENIU

Iohannis a PROMULGAT legea. Ce se întâmplă cu DREPTURILE foștilor șefi de stat dacă au colaborat cu Securitatea

Klaus Iohannis / Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 8 octombrie 2021, mai multe decrete. Printre acestea se numără și decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român (PL-x 58/01.02.2021). Mai pe înțelesul tuturor, vorbim despre  legea care prevede ca drepturile acordate foştilor şefi ai statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. 

"Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia", prevede legea promulgată.

Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Reamintim că Secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începerea judecării recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care fostul preşedinte a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii, sub numele de "Petrov", transmite Agerpres.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină, iar urmarea uneia dintre notele informative acest n-a primit aviz să se îmbarce pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al Securităţii.

Citește și Băsescu, după noile acuzații că și-ar fi turnat colegi la Securitate. Nu-mi amintesc, aștept să văd documentele originale