Iohannis a decorat-o pe scriitoarea Micaela Ghiţescu, după decesul victimei torționarului Vișinescu
Klaus Iohannis a decorat-o, post mortem, pe scriitoarea şi traducătoarea Micaela Ghiţescu, una dintre victimele torționarului Alexandru Vișinescu. Ghițescu s-a stins din viață în noaptea de duminică, 12 mai, la vârsta de 88 de ani.
Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 mai a.c., decretul de decorare post-mortem a scriitoarei şi traducătoarei Micaela Ghiţescu.
Astfel, în semn de apreciere pentru îndelungata şi rodnica activitate depusă în calitate de scriitor şi traducător, în semn de respect pentru suferinţele şi înalta ţinută morală de care a dat dovadă, de-a lungul întregii sale vieţi, în apărarea ideilor democratice din ţara noastră, Președintele României a conferit post-mortem Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer scriitoarei şi traducătoarei Micaela Ghiţescu".
Cine a fost Micaela Ghițescu
Micaela Ghițescu a fost fiica chirurgului Constantin Ghițescu și a Mariei-Eliza. A efectuat studiile la Liceul „Carmen Sylva” și la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București (1937-1949). A urmat cursurile Facultății de Filologie, secția limba și literatura franceză (1949-1952, 1955-1957).
Micaela Ghiţescu a fost arestată în 1952, în studenţie, în cadrul celebrului „lot francez“, format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez, şi a suferit o condamnare politică de 3 ani.
A fost una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu în perioada când era închisă la Mislea, fiind pedepsită timp de o lună pentru că a îndrăznit să ceară săpun. A benificiat de amnistia din 1955. Cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie, a scris adevarul.ro.
Micaela Ghițescu a tradus în special în și din limba portugheză Este și autoarea unor dicționare spaniole și portugheze.
Din 2003 a fost redactor-șef al revistei Memoria - revista gândirii arestate.