MENIU

Ioana Mihăilă avertizează: Multe secții ATI din București, PLINE cu pacienți Covid. Ce spun autoritățile despre valul 4 al pandemiei

Secții ATI, pline de pacienți Covid. Foto: Inquam / Virgil Simonescu

Ioana Mihăilă a atras atenția, marți, că multe secţii de Terapie Intensivă din Bucureşti pentru pacienții Covid-19 erau pline în ziua precedentă. Ministrul demisionar al Sănătăţii a precizat că au fost identificate spitale pentru ca numărul de paturi să fie suplimentat.

"Multe din secţiile de terapie intensivă COVID din Bucureşti sunt pline şi ieri am avut discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Am identificat împreună cu Direcţia Asistenţă Medicală spitale care au preluat în valul trei pacienţi atunci când secţiile au fost pline şi am contactat managerii acestor spitale fie noi, de la Ministerul Sănătăţii, fie colegii de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti pentru a le solicita creşterea numărului de paturi pentru pacienţii COVID-19 cât de repede posibil. Cel mai probabil, Spitalul Elias. Aici există secţiile disponibile şi am vorbit cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a detaşa cât mai repede medici. Acolo, problema este de personal. Mai există Spitalul "Sfântul Pantelimon", care poate să îşi ajusteze rapid circuitele pentru a prelua pacienţi COVID, Spitalul "Floreasca" şi de asemenea începem discuţii cu spitalele de pediatrie, cu "Gomoiu", de exemplu, pentru a putea prelua pacienţii pediatrici. (...) La raportarea de ieri nu erau probleme cu paturile de terapie intensivă la nivel naţional, dar erau probleme cu numărul de paturi la nivelul Bucureştiului, motiv pentru care am şi avut aceste discuţii cu managerii de spital şi cu DSP", a declarat Mihăilă într-o conferință de presă. 

La nivel național, numărul maxim de paturi ATI poate ajunge la 1.900, iar cel total al paturilor pe secții, la 19.000.

În valul patru, ministrul demisionar al Sănătății a precizat că nu se aşteaptă ca numărul spitalizărilor să fie mai mare decât în cel precedent, având în vedere că o parte din populaţie s-a imunizat.

"Conform planurilor de rezilienţă maximă la care spitalele pot ajunge la nivel naţional, este de 1.900 de paturi, aici incluzând paturile de monospecialitate, iar în total paturi pe secţii 19.000. Când vorbim de paturile de copii, maximum la care se poate ajunge - 1.500 de paturi pe secţii şi 110 paturi pe secţiile de terapie intensivă. (...) În valul trei am reuşit să acoperim peste 1.500 de paturi. Având în vedere că avem un anumit procent din populaţie vaccinată, nu ne aşteptăm ca numărul de spitalizări să fie la fel de mare ca în decursul valului trei", a arătat Mihăilă.