MENIU

Ioan Holender, acuzații la adresa noului director al Operei Naționale

<p>Ioan Holender</p>

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a criticat angajările făcute la Opera Națională București de Beatrice Rancea, directorul interimar al instituției, și îi cere noului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, să analizeze cazul.

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a criticat angajările făcute la Opera Națională București de Beatrice Rancea, directorul interimar al instituției, și îi cere noului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, să analizeze cazul.

Holender îi reproșează noului director interimar că îi place oricine vine din "lumea mare de afară" și a angajat în poziția de Consilier Muzical un "ilustru necunoscut" din Italia, cu toate că în România activează dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Christian Badea, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare și Vlad Conta – solicitați și peste hotare.

"Cum doamnei Rancea îi place oricine vine din "lumea mare de afară", a găsit prin intermediul unei modeste agenții de impresariat, care aparține fiicei fostei mezzosoprane Bruna Baglioni un dirijor italian – ilustrul necunoscut Marcello Mottadelli, care după conducerea muzicală a unicei premiere din stagiunea trecută de pe scena lirica din Craiova(!) a devenit "renumit" și la noi. Deși în România activează dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Christian Badea, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare și Vlad Conta – solicitați și peste hotare, fonetica răsunătoare a numelui italianului a fost suficientă doamnei Director pentru a-i oferi acestuia poziția de Consilier Muzical, ceea ce a avut ca urmare invitarea soliștilor oaspeți din Italia, ba chiar și a unui regizor, cu toții aduși prin agenția lui Mottadelli. Iar cum fostele noastre adevărate vedete – de la Maria Slătinaru la Ileana Cotrubaș și de la Leontina Văduva până la Angela Gheorghiu nu interesează nicicum, mămica agentei – madama Bruna, a fost invitată – desigur plătită bine, să țină un "curs de măiestrie artistică, că doar bani are ONB-ul mai mult ca niciodată, iar doamna Rancea este specialistă într-ale cheltuirii, având în vedere că a învățat acest lucru încă de la Iași.

Am aflat că i-a plătit tenorului Roberto Alagna 80.000€ pentru a cânta două arii la o așa zisă "Gală de Operă", mai noua denumire a spectacolelor muzicale. La Staatsoper Wien onorariul maxim este 12.400€, iar la Scala, unde Alagna nici nu mai este angajat după eșecul din Aida – 15.000€. Nu știu cât i s-a plătit tenorului mexican Ramón Vargas – și acesta aflat în toamna târzie a carierei sale, pentru Edgardo în "Lucia", însă trista prestație vocală s-a auzit.

Și ca să nu se spună că fostul coreograf Kobborg a fost alungat pentru că nu vorbea românește, a fost angajat un italian pe nume Zanella, care acum zece ani fusese coreograful meu la Staatsoper și care în ultimii ani ai mandatului meu a și fost schimbat.

Iată cum astfel cei trei muschetari: Mottadelli, Zanella și Șerban, sub egida binevoitoarei doamne Director Interimar Beatrice Rancea, conduc destinele fostei prestigioase instituții ale primei scene lirice ale unei țări în care cam toate s-au pierdut și căreia cumva, doar cultura îi mai rămăsese.

Oare fostul Ministru al Culturii – Ionuț Vulpescu, acum din nou înscăunat, ce părere are despre toate acestea, căci peștele știm de unde se împute?!", scrie Ioan Holender pe DCNews.ro.

Mai multe articole despre:
Ioan Holender Andrei Şerban Opera Naţională