MENIU

Învaţă să detectezi mincinoşii! 13 semne după care se ghidează profilerii FBI

Mergem astăzi cu porţia de sănătate în zona depistării mincinoşilor, că tot este campanie electorală! Luaţi-o ca pe un sfat medical, deoarece dacă reuşim să depistăm mitomania ne ferim psihicul de tulburări posibile când vom descoperi că ni s-au livrat promisiuni fără acoperire. 

Dr. Leanne Ten Brinke, de la Scoala Haas Business a Universitatii din California, a realizat studii care sugereaza că oamenii au instincte prestabilite pentru detectarea mincinoșilor, deşi de foate multe ori nu le iau în seamă.

Este posibil să se determine dacă cineva spune întregul adevăr dacă avem în vedere câteva semne-cheie. Studiile arata ca invatând cum putem detecta minciuna putem îmbunătăți capacitatea de a identifica înșelăciune cu până la 90%. Un prim semn este acela că, la o întrebare directă, mincinosul face o mişcare bruscă a capului.

Apoi, respiraţia grea este un "reflex" asociat frecvent cu minciuna. Dacă nu sunteți suficient de aproape pentru a auzi sau simți respirația individului, uitaţi-vă la umeri, care se vor ridica uşor. Mincinosul îşi va controla bine vocea, care are tendinţa de a deveni neclară sau răguşită. Şi asta deoarece survin dificultăți respiratorii din cauza pulsului crescut si a schimbarilor in fluxul de sange, consecinţă a presiunii de a minți.

Dr. Lilian Glass, un analist comportamental al FBI, ne atrage atenţia că sunt suspecte şi persoanele care nu se mişcă deloc, deoarece se chinuie să-şi controleze mişcările. Într-o discuţie liberă, oamenii fac mişcări inconştiente, gesturi mici care denotă relaxare.

Repetarea unor cuvinte este un alt semn, deoarece mincinosul îşi caută cuvintele, dar şi detaliile în exces, nesolicitate. De asemenea, cineva care nu spune adevărul are tendinţa de a-şi acoperi gura. Aici este o reacţie a subconştientului, care transmite că închide comunicarea, pentru că nu există intenţia de a spune adevărul. Totodată, o persoană nesinceră tinde să-şi acopere zonele pe care le consideră vulnerabile, cum ar fi gât, cap, piept sau abdomen.

De asemenea, îşi încrucişează picioarele, semn că vrea să se ţină departe de propria relatare. Pot interveni incoerenţe în vorbire, deoarece scade fluxul salivar, dar şi fenomenul de a clipi foarte des.

În plus, un mincinos are tendinţa de a ataca persoana cu care stă de vorbă. Nu în ultimul rând, privirea: un om priveşte în dreapta sus, dreapta sa, atunci când îşi aminteşte sau îşi imaginează ceva, şi în stânga sus când îşi accesează memoria. Nu uitaţi aceste sfaturi, vă vor uşura viaţa!

Mai multe articole despre:
FBI minciuna fresh refresh