MENIU

Inundații Galați. Marcel Ciolacu își amână vizitele din Botoșani și se duce să vadă situația din județul devastat de ape

Județul Galați, sub ape. A plouat într-o noapte cât pentru o lună întreagă. Ciolacu se duce la fața locului Foto/ISU

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați  pentru a evalua situația  cauzată de inundații.

În jurul orei 14.00, Prim-ministrul Marcel Ciolacu va ajunge la Slobozia Conachi, în județul Galați, în zonele inundate

Premierul va discuta cu autoritățile locale despre măsurile urgente de intervenție și de sprijin pentru populația și comunitățile grav afectate de inundații. 

Meteorologii au emis sâmbătă dimineaţă o avertizare cod roşu pentru localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi. Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de peste 60 l/mp, precizează ANM.

Râurile au ieșit din matcă și au inundat străzile. Localnicii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri. În Argeș o ploaie torențială a inundat în doar câteva minute toate șoselele. Canalizările nu au mai făcut față așa că apa a refulat în mijlocul străzii. Și pe Valea Oltului, DN7 a fost blocat de aluviunile venite de pe versanți. Drumarii au acționat toată noaptea iar circulația a fost reluată aproape de orele dimineții. 

La Galați a fost rupere de nori. Doi oameni au murit după ce au fost luați de viitură. În mai multe zone, străzile s-au transformat în adevărate râuri după ce debitul apelor a crescut de la ploaia torențială iar râurile au ieșit din matcă. A fost emis un cod roșu de vijelii. Oamenii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri.

 

Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri. Localităţi din judeţul Galaţi se află sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10.00.

Reprezentanţii prefecturii Galaţi au transmis că un bărbat a decedat, fiind luat de viitură, iar o femeie a fost găsită decedată în casă.
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.