MENIU

Întreținerea va fi un lux iarna aceasta - Unde vor crește cel mai mult facturile

Facturi mari la întreținere

Va fi o iarnă grea pentru românii care stau la bloc! Autoritatea de Reglementare din Energie a aprobat scumpirea apei calde și a căldurii în toată țara. Asta înseamnă facturi uriașe la întreținere, iar în unele zone, prețurile se vor dubla. În Capitală, subvenția acordată de municipalitate este încă sub semnul întrebării, deși autoritățile au anunțat că nu vor tăia ajutorul acordat până acum, potrivit Realitatea Plus.

În România, peste un milion de familii sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire. La iarnă, vor plăti aproape dublu pentru apă caldă și căldură, după ce ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. Cele mai mari creșteri de preț sunt la Bârlad, Oradea și Arad. Și bucureștenii vor plăti mai mult, iar municipalitatea nu a decis încă valoarea subvenției.

”În continuare, așa cum este și acum, Primăria Municipiului București o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul este de 2 la 1 și probabil o să fie și mai mare între prețul plătit de Primărie și cel plătit de cetățean. Nu putem estima pentru că nu avem valoarea totală a gigacaloriei”, a declarat Nicușor Dan. 

25 de municipii din țară au cerut bani Guvernului pentru acoperirea costurilor agentului termic. Situația cea mai gravă este la Timișoara, unde orașul a rămas fără apă caldă și căldură din cauza datoriilor uriașe către furnizorul de gaze.

”Am discutat cu Ministrul Finanțelor și cu primarul Timișoarei, am găsit o soluție care era deja pe masă - o Ordonanța pe care deja am dat-o anul acesta pentru a se putea împrumuta din Trezorerie. Sper ca în următoarele 2 zile să aibă resursele necesare pentru a putea avea gaz și căldură în Timișoara. Nu știu cât va cere, știu că mai sunt vreo 100 și ceva de milioane de lei la Trezorerie”, a anunțat premierul interimar Florin Cîțu. 

Banii pentru restul de primării care au solicitat ajutor vor fi alocați din fondul de rezerva al statului. 

CU CÂT SE SCUMPEȘTE GIGACALORIA (sursa: ANRE)

- SC Rulmenți SA Bârlad - 96%: 310 lei
- Termoficare Oradea - 95%: 313 lei
- CET ARAD - 95%: 318 lei
- ELCEN București - 86,58%: 329,41 lei