MENIU

Cum verifici dacă un ou este fiert. Întrebuințări mai puțin cunoscute pe care le are sarea. Sigur nu știai cât de utilă poate să fie

Poți verifica dacă oul este bun, înainte de a-l pune la fiert sau dacă acesta s-a fiert suficient, folosind sarea. Întrebuințări mai puțin cunoscute pe care le are sarea. Sigur nu știai cât de multe alte întrebuințări poate să aibă și cât de utilă poate să fie, nu doar pentru gătit.

Sarea este nelipsită din orice bucătărie, fiind mai mult decât un ingredient de bază, când vine vorba de mâncare. Ea este esențială în viața de zi cu zi. Dar, știai că aceasta poate avea mult mai multe întrebuințări

Sarea, un element indispensabil vieții

Sarea are puternice proprietăți antibacteriene și antiseptice. De asemenea, este un produs excelent de curățare, dar mai are și multe alte întrebuințări. O puteți folosi pentru a curăța orice, de la aparatul de cafea până la dinți.

Iată câteva utilizări uimitoare ale sării, despre care, probabil, nu ați știut.

Sarea, agent de curățare

Sarea acționează ca un agent de curățare, precum și ca un catalizator pentru alte ingrediente. Când este adăugată altor agenți de curățare, sarea mărește calitățile detergenților pentru mașinile de spălat rufe și vase.

De asemenea, dacă aveți o tigaie acoperită cu grăsime, puteți încerca trucul cu sare. Presărați un strat de sare și lăsați-o să acționeze aproximativ zece minute. Apoi, folosind un burete umed, pur și simplu îndepărtați murdăria. Acest truc funcționează excelent și pentru ustensilele din fontă.

Planta care ajută memoria. Este considerată planta minților lucide. O folosești și tu în bucătărie, dar sigur nu știai câte beneficii are pentru sănătate

Curăță fierul de călcat

Dacă fierul tău de călcat s-a murdărit și riști în felul acestă să-ți pătezi rufele, apelează la curățărea cu sare. Este la îndemâna oricui și simplu de făcut. Presară puțină sare pe o bucată de hârtie sau pe un ziar și pune fierul de călcat peste ea, în timp ce acesta este încins. Apoi oprește căldura și lăsă-l să se răcească. După răcire șterge-l cu o cârpă moale. Vei constata că murdăria va fi îndepărtată foarte ușor.

Sarea ameliorează mușcăturile de insecte

Potrivit unui studiu din 2006, publicat în Food Microbiology, sarea are proprietăți antimicrobiene care te scapă de bacterii. Acest lucru face ca sarea să fie o sursă ideală pentru a ameliora mușcăturile de insecte, în special înțepăturile de țânțari. Luați puțină sare și adăugați puțină apă pentru a face o pastă. Apoi, frecați locul înțepăturii cu acest amestec. Alternativ, puteți uda și zona mușcăturii și frecați ușor locul cu sare.

Curățați aparatul de cafea

National Sanitation Foundation a stabilit că aparatele de cafea sunt al cincilea cel mai murdar produs din casa unei persoane. Acestea sunt curățate destul de rar, astfel că bacteriile din interior rămân umede și calde pentru perioade lungi de timp. Pentru o curățare ușoară, treceți apă sărată prin acest aparat. Umpleți recipientul de cafea cu apă și adăugați patru linguri de sare. Apoi, rulați ca de obicei. Sarea va distruge o mare parte din bacterii și va îndepărta amărăciunea rămasă din loturile de cafea anterioare. Pentru a elimina salinitatea, treceți apă pură prin filtru de cafea.

Curățați bureții de vase 

Dacă buretele de bucătărie este murdar, el poate fi curățăt folosind apă cu sare. Lăsați-l peste noapte într-un castron cu apă sărată. Folosiți aproximativ 1/4 cană de sare la două căni de apă rece. Până dimineața, ar trebui să puteți elimina cea mai mare parte a murdăriei.

Soluție naturală pentru curățarea aragazului. Fructul care face minuni în bucătărie

Scăpăți de mătreață folosind sarea

Ați încercat vreodată tratamentele cu sare Epsom? Acestea funcționează deoarece sarea este un exfoliant natural. Și dacă aveți mătreață, aveți nevoie de un exfoliant. Frecați puțină sare Epsom prin păr și scalp pentru a îndepărta pielea moartă. Înainte de spălare, masați cu sare granulată părul uscat sau ușor umed. Frecați-l timp de două până la trei minute pentru a elimina bine pielea moartă. După ce ați terminat, puteți șampona și clăti în mod normal. În funcție de severitatea mătreții, puteți utiliza acest tratament de două până la trei ori pe săptămână.

Faceți un probiotic natural

Varza fermentată este un excelent probiotic natural. Iar pentru asta ai nevoie tot de sare. Este, de fapt, foarte ușor de realizat. Tot ce trebuie să faceți este să luați o varză și să tăiați cu grijă miezul. Apoi presărați o lingură de sare în gaură și puneți-o într-un recipient cu suficientă apă pentru a o acoperi. Sarea se amestecă cu sucurile naturale din varză și provoacă fermentarea. Vei obține cel mai bun probiotic, indispensabil sănătății.

Apa sărată, o metodă rapidă de răcire a băuturilor

Dacă doriți să răciți rapid băutura, iată un truc grozav. Umpleți un răcitor cu apă, cuburi de gheață și sare. Așezați băuturile în interior, lăsând un pic de spațiu între fiecare dintre ele. Reveniți după cinci minute, băuturile vor fi reci și perfecte pentru a fi consumate într-o zi toridă de vară.

Prelungiți viața produselor lactate

Acest lucru poate suna puțin ciudat, dar adăugarea de sare în produsele lactate le va face să reziste mai mult, deoarece este un conservant natural. Sarea îmbibă excesul de umiditate și împiedică formarea mucegaiului. Adăugați un praf de sare în lapte, o cantitate atât de mică nici nu o veți simți, însă acest lucru poate prelungi cu aproximativ o săptămână laptele respectiv.

Sarea poate ajuta brânzeturile să rămână bune mai mult timp. Pur și simplu înmuiați un șervețel în apă sărată și acoperiți brânza cu el.

Păstrați salata crocantă

O modalitate de a o păstra o salată verde mai mult timp crocantă este să presărați puțină sare deasupra ei. Acest lucru nu numai că îi va păstra aroma, dar va păstra și prospețimea salatei pentru o perioadă mai lungă de timp.

Planta care te scapă de varice. Rețeta pe care o recomandă fitoterapeuții, accesibilă oricui

Preveniți oxidarea fructelor tăiate

Când lăsați fructele feliate afară, acestea devin maro pe suprafața tăiată, deoarece intră în contact cu oxigenul. Este posibil să fi auzit că stropirea lor cu lămâie va opri înnegrirea acestora. Ei bine, sarea acționează în același mod. De asemenea, le puteți scufunda în apă cu sare, pentru a opri oxidarea. Acest lucru va împiedica înmulțirea bacteriilor de pe fructele tăiate.

Sarea îndepărtează petele de vin roșu

Sarea este un bun agent de îndepărtare a petelor, deoarece absoarbe apa foarte repede. Dacă vărsați vin roșu pe covor, presărați o cantitate suficientă de sare pe el cât este încă umed și aspirați-l după 10-15 minute. Spre deosebire de majoritatea soluțiilor de îndepărtare a petelor, sarea te va scapă complet de ele.

Dacă vărsați ceva pe haine, presărați sarea pe pată și lăsați-o minimum 3 minute. Apoi clătiți, pur și simplu, cu apă rece și repetați procesul de câteva ori, dacă pata nu dispare de prima dată. După aceea, vă puteți spăla hainele ca de obicei.

Redați culoarea prosoapelor și a lenjeriei de pat

După mai multe utilizări lenjeria de pat sau prosoapele pot părea pătate sau își pierd culoarea, devin șterse și uzate. Spălarea cu detergent obișnuit nu ajută la redarea culorii. Puteți folosi sare pentru a lumina culorile țesăturilor, dar fiți conștienți de faptul că acest lucru funcționează numai pentru lenjerii într-o culoare.

Combinați ½ cană de oțet și sare în 3 litri de apă și fierbeți prosoapele în acest amestec timp de o oră. Sau puteți adăuga ¼ cană de sare într-un lighean cu apă fierbinte și lăsați prosoapele să se înmoaie timp de 48 de ore. Clătiți bine și uscați ca de obicei.

Remedii rapide pentru calmarea înțepăturilor de insecte. Cum poți stopa iritația și înlătura disconfortul

Desfundați  scurgerile folosind sarea

Sarea are proprietăți antiseptice, dar funcționează, de asemenea, uimitor pentru a spori proprietățile antibacteriene ale altor substanțe, cum ar fi oțetul. Combinându-le faceți un agent de curățare formidabil, care poate face o treabă fantastică pentru chiuvetă sau pentru duș. Doar amestecați părți egale de sare și oțet și turnați-l pe canal. Lăsați-l să stea 15-30 de minute și turnați puțină apă clocotită. Alternativ, puteți pune și puțină sare uscată pe scurgere și puteți turna apă clocotită peste ea.

Elimină mirosul neplăcut al pantofilor

Mirosurile neplăcute ale încălțărilor pot fi îndepărtate cu un truc foarte simplu. Acestea provin din bacterii care se dezvoltă prin amestecarea căldurii și a transpirației, așa că, pentru a scăpa de mirosuri, trebuie să scăpăm de bacterii și știm deja că sarea este antibacteriană. Adăugați două lingurițe de sare în fiecare pantof și lăsați-l cel puțin două ore, deși, ideal ar fi să faceți asta peste noapte. O altă modalitate de a preveni mirosul neplăcut al picioarele este de a le freca cu oțet și sare pentru a îl îndepărta.

Împiedicați scurgerea lumânărilor

Lumânările care se topesc pot creea neplăceri. Dacă doriți să evitați asta, puteți folosi acest truc la îndemână. Adăugați ½ lingură de sare în 2 căni de apă și fierbeți-le. Lăsați cristalele de sare să se dizolve complet și opriți focul. Adăugați lumânările în apa sărată și lăsați-le să se înmoaie puțin apoi scoateți-le. Desigur, nu uitați să le uscați înainte de a aprinde fitilul. Puteți mări aceste cantități dacă aveți lumânări mai mari.

Împrospătează respirația și ameliorează durerea

Gargara cu apă sărată călduță are multe beneficii. Mirosul din gură este cauzat de bacterii și, deși, unele dintre ele sunt îndepărtate prin periaj, majoritatea nu sunt deoarece trăiesc în principal în partea din spate a gâtului și a limbii. Deoarece sarea ucide bacteriile, o gargară cu apă călduță și cu sare este ideală.

Puteți face acest lucru și atunci când aveți o afecțiune sau o durere în gât. Dizolvați 2 lingurițe de sare în ¼ cană de apă și țineți-o în gură timp de cel puțin 20 de secunde. Acest lucru va distruge unele bacterii, va ajuta la procesul de vindecare și, de asemenea, vă va oferi o ameliorare a durerii.

Cum să scapi rapid de herpes. Ce trebuie să știi ca să eviți apariția acestei afecțiuni inestetice

Utilizați sarea ca pesticid

Sarea ține unele insecte la distanță, în special furnicile. Așa că, presărați puțină sare la uși și ferestre pentru a le împiedica să intre. Sarea nu va ucide furnicile, ci le va ține departe. Oțetul acționează, de asemenea, ca un antifugic, așa că, dacă nu vă deranjează mirosul, puteți pune un amestec de sare și oțet la uși și ferestre. Rețineți că, va trebui să aplicați din nou acest amestec ocazional pe măsură ce se epuizează.

Fierbeți ouăle cu sare

Când gătiți ouăle, sarea nu este doar o modalitate de a le face să aibă un gust mai bun, ci și pentru a ajuta la procesul de gătit. Adăugați sare în apa clocotită în care fierbeți ouăle. Sarea ajută la creșterea mai rapidă a temperaturii, iar apa sărată va ușura decojirea acestora.

Verifică dacă oul este bun

Poate ați auzit de acest truc, dar el chiar funcționează. Pentru a verifica dacă ouăle sunt încă proaspete și bune pentru consum, introduceți-le într-o soluție de apă sărată. Dacă se scufundă, este bine să le mănânci, dar dacă oul plutește în apa cu sare, atunci oul este vechi și posibil să nu fie bun.

Acest lucru are o explicație științifică simplă. Când ouăle se descompun, gălbenușul dispare și este înlocuit de aer, reducând astfel densitatea. Sarea crește densitatea apei, ceea ce face ca ouăle să plutească.

Îndepărtați mirosul cuptorului „ars”

O modalitate de a scăpa de mirosul ars al cuptorului, fără utilizarea substanțelor chimice de curățat este să folosiți sare. Se amestecă 1/8 cană sare cu 1/8 cană bicarbonat de sodiu și 1 lingură de detergent de vase. Aplicați acest amestec în cuptor și lăsați-l să stea timp de 20 de minute înainte de a-l șterge.

Dacă vărsați ceva în cuptor, presărați o cantitate bună de sare pe el în timp ce cuptorul este încă încins. Odată ce cuptorul se răcește, puteți pur și simplu curăța pata. Pentru a obține un miros mai plăcut, combinați puțină scorțișoară sau lămâie în amestec.

Curățăți argintăria folosind sarea

Sarea este un exfoliant delicat și, prin urmare, nu va dăuna metalelor delicate, cum ar fi argintul și cuprul. Pentru a face acest lucru, fierbeți puțină apă și adăugați câte două linguri de bicarbonat de sodiu și sare, apoi scufundați vesela în această soluție, asigurându-vă că lăsați puțin spațiu între fiecare obiect. După 2-5 minute, scoateți vesela și clătiți-o. Petele ar trebui să dispară.

Curățați obiectele din cupru

Obiectele din cupru tind, de asemenea, să se păteze, iar sarea este o modalitate de a le curăța. Amestecați o lingură de sare într-o ceașcă de oțet și folosiți o cârpă înmuiată în acest amestec pentru a freca petele.

Scăpați de mirosurile urâte din recipientele de platic

Recipientele din plastic tind să rețină mirosurile, chiar și după ce le-ați spălat, dar sarea este o modalitate excelentă de a scăpa de aceste mirosuri. Pur și simplu presărați puțină sare în recipient și lăsați-l, acoperit peste noapte. Spălați-l dimineața (poate adăugați câteva picături de lămâie chiar înainte de spălare) și mirosul va dispărea. Acest lucru funcționează, deoarece sarea absoarbe în mod natural mirosurile, motiv pentru care este folosită și în multe produse de curățare.

Cum să elimini repede mirosul neplăcut din bucătărie. Trucuri despre care sigur nu știai

Curățăți tocătorul din lemn

Tocătorul de bucătărie poate fi, de asemenea, curățăt cu ajutorul sării. Presărați pe placa de tocat sare de masă și frecați-o cu un burete cald și umed. Acest proces poate fi repetat până când tocătorul va arată ca nou.

Îndepărtați petele de rugină cu lămâie și sare

Rugina poate afecta orice obiect din metal. O modalitate de a curăța rugina este să folosești un amestec de sare și suc de lămâie. Pentru a face această soluție, combinați 2 linguri de suc de lămâie cu 6 linguri de sare. Aplicați aceasta soluție pe zona ruginită și frecați cu mișcari circulare. Clătiți bine zona după ce ați terminat. Alternativ, puteți să frecați cu sare zona ruginită și să stoarceți zeama de lămâie peste ea.

Îndepărtează petele de pe mobilă folosind sarea

Este posibil să observați urme albe lăsate în urmă, atunci când așezați un vas fierbinte sau rece pe mobilierul din lemn. Acesta este un condens și poate fi destul de dificil de curățat. Cu toate acestea, cu ajutorul sării, este foarte posibil.

Mai întâi, presărați puțină sare pe urmele de condens și lăsați-o câteva minute pentru a înmuia umezeala. Apoi, înmuiați un burete în ulei de gătit și masați ușor urmele lăsate pe mobilier. Apoi ștergeți cu o cârpă uscată.

Distruge buruienile care cresc din crăpături

Buruienile care cresc prin crăpăturile din cărămidă sau beton pot fi îndepărtate folosind sarea. Sarea absoarbe foarte repede umezeala și, astfel, omoară plantele, deshidratându-le. Pentru a face o treabă rapidă, turnați puțină sare între crăpăturile în care sunt buruienile și apoi turnați apă fierbinte peste ea.

 

Mai multe articole despre:
intrebuintari sare sarea bucatarie alimente