MENIU

Interviu cu fiul marelui scriitor Marin Preda - Alexandru Preda este dezamăgit de felul în care autoritățile au tratat CENTENARUL

Alexandru Preda, fiul cel mic al lui Marin Preda, se arată dezamăgit de modul în care autoritățile publice au tratat centenarul unuia dintre cei importanți scriitori din literatura românească. Prezent la multiplele manifestări culturale şi artistice dedicate celor 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, care şi-au regăsit locul în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene „Marin Preda” din Alexandria, Alexandru Preda a vorbit despre casa în care s-a născut marele romancier, despre dezinteresul tinerilor față de carte, dar și despre fascinanta operă lăsată de tatăl său tuturor românilor.

Interviul pe care Alexandru Preda l-a oferit realitatea.NET s-a desfășurat în curtea casei memoriale  Marin Preda, din Siliștea Gumești, o locuință care nu mai seamănă cu aceea în care s-a născut uriașul scriitor și care nu mai păstrează spiritul său după ce a fost spoită cu un strat pământiu. Nici în Poiana lui Iocan nu se mai regăsește farmecul descris în romanul Moromeții, licența poetică a celui care a descris în mii de pagini un județ al adevărului brut și al spiritualității neprelucrate.

Reporter: Cum vi se pare că au tratat autoritățile centenarul Marin Preda la nivel național? Știu că aveți o supărare în sensul acesta...

Alexandru Preda: Sunt dezamăgit de faptul că acele persoane care aveau în mână puterea să organizeze la nivel național centenarul Marin Preda nu doar că nu au făcut-o, dar nici măcar nu au menționat. Și atunci când stai și te gândești că nu ai mulți Marin Preda, nu ai mulți Eugen Simion care, Dumnezeu să-l ierte, a murit recent. Sunt oameni care au reprezentat și încă reprezintă ceva și tu nu găsești timp sau să pui pe cineva să scrie trei rânduri, mă refer la Președinție, care e vârful administrației, nu găsești timp între trei mingi de golf să scrii trei cuvinte?! Și coborând la nivelul doi de conducere: prim-ministru, casă de presă, ar fi putut... Și primarul ar fi putut să facă ceva. Cred că dacă s-ar fi dus și ar fi spus că este primarul de la Siliștea Gumești ar fi găsit deschidere la orice autoritate și financiară să poată să facă și să organizeze. Mi-a plăcut, în schimb, de Biblioteca din Alexandria, care a marcat foarte frumos acest eveniment, felicitări doamnei directoare, chiar sunt impresionat.


Cum vi se pare că se raportează tinerii la Marin Preda? Mai citesc, mai sunt interesați?

Alexandru Preda: Nu cred că se mai raportează pentru că am constatat cu uimire că nu-l cunosc pe Marin Preda și pe bună dreptate pentru că amândoi știm că dorința de a citi este din ce în ce mai mică. Și acum, evident, trăim în 2022 și totul se mișcă foarte repede. A fost pandemie, Preda a fost scos din programa școlară pe motiv că e prea greu. Ulterior, m-am bucurat să aflu că l-au introdus de anul acesta. Tinerii ar trebui să-l citească pe Preda pentru că scrie frumos, scrie mișto, să folosesc un termen de-al lor. În cărțile lui se regăsesc lucruri interesante, povești de viață, de iubire, e istorie foarte multă. Ai ce să găsești într-o carte de Preda.


Care ar fi cartea „mai ușoară” de la Marin Preda pe care ați recomanda-o tinerilor?

Alexandru Preda: Toate. Pot începe cu Moromeții pentru că este o carte emblematică și o carte despre viața unei familii care trece prin încercări, continuând cu volumele care au în spate istorie: Delirul sau Viața ca o pradă, pe care o recomand oricui, e una dintre cărțile mele preferate.


Dumneavostră comentați politica, vă intersează sau aveți favoriți?
Alexandru Preda: Nu. Comentez la limită. Nu mă provocați.