MENIU

Interviu cu Antonio Di Pietro, comisarul italian care a declanșat celebra operațiune "Mâini Curate"

Antonio Di Pietro

La succesul acţiunilor anticorupţie din Italia au contribuit şi oamenii de afaceri. Aceştia erau sătui să mai plătească politicienilor. Informaţia a fost oferită, într-o ediţie specială la Realitatea TV, de fostul procuror Antonio Di Pietro, omul care a declanşat în Italia celebra operaţiune ,,Mâini Curate", un adevărat război cu mafia din peninsulă.

Fostul procuror Antonio di Pietro a povestit, în exclusivitate pentru Realitatea TV, ce a declanşat operaţiunea cunoscută sub numele ,,Mâini curate".

Antonio di Pietro a vorbit despre încrengătura dintre cei care făceau afaceri cu statul şi politicieni. A evidenţiat şi rolul pe care l-au avut oamenii de afaceri în operaţiunea ,,Mâini curate".

"Pe o parte partide sau persoane private care primeau comenzi din partea statului și comisioane și, pe de altă parte, oameni politici și partide politice care primeau bani sau alte avantaje. Cel mai interesant este să găsești în bilanțurile întreprinderilor, în bugete, modul în care se creau acele fonduri negre, care nu intrau în buget și care erau izvorul corupției. Acest lucru a fost posibil datorită unei colaborări importante cu acești antreprenori obosiți să plătească mereu mediul politic pentru a face afaceri", a spus di Pietro.

La fel ca şi în cazul acţiunilor de acum, din România, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul procuror italian a fost acuzat că a folosit arestările preventive pentru a obţine declaraţii şi mărturii.

Referitor la acuzațiile că ar fi folosit arestările preventive pentru a obține declarații și mărturii, Antonio di Pietro a explicat că "arestul preventiv nu și-l dorește nimeni, e necesar numai pentru a se evita pericolul să fugă sau să facă să dispară probele".

A explicat, fostul procuror, şi ce alte pericole mai pot apărea atunci când o persoană nu este arestată preventiv, deşi cazul impune o astfel de măsură.

"Când se face o anchetă, trebuie văzut dacă persoana nu mai comite alte infracțiuni, dacă persoana este un pericol social. Trebuie să fie audiați colaboratorii unui om de afaceri, secretarii acestuia, oamenii din jurul lui și omul de afaceri află că se face ancheta asta. De unde nevoia de a face arestările și este important ca el să fie blocat, arestat, în timp ce autoritățile judiciare își fac treaba", a conchis di Pietro.

În 1991, comisarul Antonio di Pietro a declarat război politicienilor corupţi din Italia şi a declanşat operaţiunea ,,Mâini curate", una dintre cele mai mari şi mai răsunătoare acţiuni de acest gen. În doar câteva luni, numeroşi politicieni, magistraţi şi oameni de afaceri au fost arestaţi. La un moment dat, peste jumătate dintre parlamentarii italieni erau puşi sub acuzare.