MENIU

Intervenție SMURD la un pacient grav bolnav de COVID-19 în România, în valul 4 - Imagini tulburătoare

Intervenție SMURD la un pacient grav bolnav de COVID-19 în România, în valul 4

Serviciile de ambulanţă din toată țara sunt suprasolicitate. Cei mai mulţi oameni sună la 112 ca să fie testați, dar sunt și unii care așteaptă până în ultimul moment să ceară ajutor, așa că medicii îi găsesc la un pas de moarte. Un paramedic din Cluj a arătat cum decurge o intervenție SMURD la un caz grav de COVID-19, relatează Realitatea PLUS. 

Femeia de aproximativ 70 de ani a solicitat ajutor abia când nu mai putea respira.

„O foarte mare problemă a fost gasirea adresei pentru că găsi adresa pe care o căutam, nu ne-a putut aștepta nimeni în stradă pentru că doamna era singură.
Dacă ai numărul pe casă, asigură-te că îl ai acolo, dacă ai pe cine trimite în întâmpinarea ambulanței trimite-i și neapărat ține telefonul aproape în cazul în care echipajul are nevoie de ghidaj, să fie ghidat de către tine”, relatează medicul ATI Paul Oargă, de la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Deși era în stare gravă și abia mai putea respira, femeia i-a așteptat pe medici cu masca de protecție pe față.

„A fost foarte simpatică doamna când și-a pus masca și ne-a așteptat cu mască, ceea ce e de apreciat. E un semn de respect pentru noi. Începem rapid monitorizarea pacientei, se vede clar, clinic, că ea nu este bine, că are lipsă de aer”, a explicat paramedicul.

Bătrâna le-a explicat medicilor de la ambulanţă că a fost testată pozitivă, că nu este vaccinată și că, de câteva zile, starea ei s-a agravat.

Primul pas pentru medici a a fost să-i administreze pacientei oxigen. Aceasta a fost stabilizată, apoi urcată în ambulanță și dusă la spital. Acum este internată la secţia ATI și primește în continuare îngrijiri.  

Sursă: dr. Paul Oargă