MENIU

INTERVENȚIE la Guvern în scandalul facturilor! Ambasadorii din 4 țări europene cer despăgubirea furnizorilor de energie

Ambasadorii străini din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia solicită Guvernului să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor. Nemulțumirile transmise de misiunile diplomatice în România sunt menționate într-o scrisoare adresată Guvernului. 

Aceștia spun că marii furnizori de energie cumulează pierderi de un miliard de euro din cauza scumpirii energiei și se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, potrivit unui document obținut de Economedia.

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare transmisă ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, au transmis ambasadorii.

În același timp, Guvernul susține că a început plățile. Ministerele Energiei și Muncii au prezentat miercuri situația plăților către furnizorii de energie care au compensat facturile consumatorilor, spunând că virarea sumelor se face fără a aștepta cele 30 de zile prevăzute în lege, mai precizează Economedia.

În plus, furnizorii au trebuit să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.

Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”. În plus, ambasadorii susțin că furnizorii de energie ar trebui considerați parteneri în elaborarea noului cadru de reglementare care urmează să fie implementat în această primăvară.

„Permiteți-ne să ne exprimăm înțelegerea pentru situația foarte dificilă cu care se confruntă Guvernul României (precum și guvernele noastre) în ceea ce privește creșterea dramatică a prețurilor în sectorul energetic. Suntem pe deplin conștienți că nu există soluții ușoare. Cu toate acestea, credem cu tărie că orice soluție durabilă trebuie să ia în considerare interesele consumatorilor, precum și interesele justificate ale sectorului de afaceri”,  se mai arată în scrisoarea ambasadorilor.