MENIU

Fenomenul "The Dress" a împărțit internetul în două tabere

Internetul a fost împărțit în două tabere, din cauza unei rochii ilustrate într-o imagine, care funcționează ca un experiment de percepere accidentală, a unei culori, noteaza The Independent. #The Dress, așa cum este acum cunoscută pe rețelele de socializare, a fost observată de un blogger, care a cerut opinia cititorilor: "Vă rog să ma ajutați: este rochia asta alb cu auriu sau albastru cu negru? Eu și prietenii mei nu ne putem înțelege", a scris Swiked, potrivit HotNews.ro.

Site-ul Buzzfeed a preluat postarea și experimentul ciudat al rochiei a devenit, curând, subiect de discuție la nivel mondial. Echipa albastru și negru nu reușește să se înțeleagă cu echipa alb și auriu, niciuna dintre tabere nereușind să înțeleagă cum ceilalți nu văd același lucru.
Un sondaj realizat de The Independent a scos echipa albastru și negru câștigătoare, dar diferența dintre cele două tabere a fost foarte mică.

Site-ul Wired a încercat să lămurească misterul. Diferitele lungimi de undă de lumină, care corespund diferitelor culori, intră în ochiul nostru prin lentile și lovesc retina, acolo unde pigmenții activează conexiunile neuronale, permițând creierului să formeze semnalele într-o imagine.

Creierul nostru filtrează intuitiv pentru a vedea culoarea "adevărată" a unui obiect, dar tenta albastruie a pozei afectează această abilitate.
"Ceea ce se întâmplă este că sistemul vizual se uită la acest lucru și tu încerci să înlături prejudecata cromatică a luminii naturale. Astfel, oamenii încearcă fie să înlăture partea albastră, și astfel ajung să vadă alb și auriu, sau înlătură partea aurie, văzând albastru și negru.

În realitate, rochia este albastru cu negru.

Mai multe articole despre:
internet rochie iluzie optică