MENIU

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. O sărbătoare a bucuriei. Ce nu ai voie să faci? E mare PĂCAT!

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. La 40 de zile de la Crăciun, pe 2 februarie, se celebrează Întâmpinarea Domnului. În credința populară această zi mai este cunoscută sub denumirea de „Ziua Ursului”.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Potrivit tradiției, în această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului, scrie ele.ro.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. În data de 2 februarie este cruce roșie în calendarul ortodox. Astfel, în această zi nu este bine să muncești. Tradiția spune că dacă te ocupi de treburile gospodărești atragi furia ursului.

Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare mare vineri. Ce nu ai voie să faci pe 2 februarie

Tradiția spune că în Ziua Întâmpinării Domnului, femeile de la țară se adunau pentru a vorbi. Astfel, astăzi nu este bine să te cerți. Este ziua în care tinerii este bine să se întâlnească, prietenii să se revadă. Acest obicei ajută la menținerea relațiilor între apropiați.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. Este o sărbătoare a bucuriei

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. Această sărbătoare, ce cade la 40 de zile de la Nașterea Domnului, se ținea la Ierusalim cel puțin de la începutul secolului al V-lea, "cu aceeași bucurie ca Paștele" (relatarea pelerinei Etheria). La Roma a fost introdusă în jurul anului 650.

Calendar ortodox februarie 2018. Întâmpinerea Domnului, mare sărbătoare cu cruce roşie

Conținutul sărbătorii se referă la prezentarea pruncului Isus în Templu: Lc 2, 22-40, după cum arată denumirea apuseană (de după 1960) a sărbătorii: "Prezentarea Domnului". Denumirea răsăriteană de "Întâmpinarea Domnului" exprimă faptul că Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de Simeon și Anna. În Apus, în trecut, era văzută mai ales ca o sărbătoare a Maicii Domnului, fiind numită, până în 1960, "Purificarea Mariei", cu referire la Legea iudaică: Lev 12.

SÎntâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. emnificația sărbătorii este dată de Hristos ca lumină a neamurilor. Christos aduce lumina lui Dumnezeu într-o lume întunecată de păcat. Creștinii trebuie să ducă această lumină în lume, dat fiind că împărtășesc misiunea și viața lui Christos. El a împlinit acest lucru pentru noi, prin moartea sa, prin care a nimicit puterea răului. Christos a devenit asemenea nouă prin întrupare și, deoarece El însuși a fost ispitit, îi ajută pe toți cei care sunt ispitiți.

Calendar ortodox februarie 2018

1 februarie - Sfantul Mucenic Trifon
2 februarie - † Intampinarea Domnului (cruce roşie)
3 februarie - Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Prorocita Ana
4 februarie - Sfantul Isidor Pelusiotul - Ap. I Corinteni VI, 12-20Ev. Luca XV, 11-32glas 2, voscr. 2
5 februarie - Sfanta Mucenita Agata
6 februarie - Sfintii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol si Fotie
7 februarie - Sfantul Partenie, episcopul Lampsacului 
8 februarie - Sfantul Teodor Stratilat; Sfantul Proroc Zaharia
9 februarie - Sfantul Mucenic Nichifor 
10 februarie - † Sfantul Haralambie (Sambata mortilor - Mosii de iarna) (cruce neagră)
11 februarie - Sfantul Mucenic Vlasie; Sfanta Teodora imparateasa; (Lasatul sec de carne) - Ap. I Corinteni VIII, 8-13IX, 1-2Ev. Matei XXV, 31-46glas 3, voscr. 3
12 februarie - Sfantul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei 
13 februarie - Cuviosul Martinian
14 februarie - Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron si Avraam
15 februarie - Sfantul Apostol Onisim
16 februarie - Sfintii Mucenici Pamfil si Valentin
17 februarie - Sfantul Mucenic Teodor Tiron
18 februarie - Sfantul Leon, Papa al Romei; (Lasatul secului pentru Postul Sfintelor Pasti) - Ap. Romani XIII, 11-14XIV, 1-4Ev. Matei VI, 14-21glas 4, voscr. 4
Duminica Lasatului sec de branza 
19 februarie - Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia (Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul cel Mare)
20 februarie - Sfantul Leon, episcopul Cataniei (Zi aliturgica. Canonul cel Mare)
21 februarie - Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei (Canonul cel Mare) Post
22 februarie - Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia (Canonul cel Mare)
23 februarie - Policarp, sfantul nascut in temnita
24 februarie - † Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Sambata Sfantului Teodor - Pomenirea mortilor) (cruce neagră)
25 februarie - Sfantul Tarasie - Ap. Evrei XI, 24-2632-40Ev. Ioan I, 43-51glas 5, voscr. 5
26 februarie - Sfantul Porfirie 
27 februarie - Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu
28 februarie - † Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman; Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul (cruce neagră)