Câți oameni au fost sancționați pentru insulte aduse polițiștilor pe Facebook
Realitatea.net a adresat Jandarmeriei Române o întrebare: câți oameni au fost sancționați pentru că au adresat insulte sau injurii polițiștilor pe Facebook?
"Sunt din ce în ce mai multe știri cu oameni care au criticat poliție, jandarmerie pe rețele de socializare și apoi au fost sancționați. Mă intereseaza toate formele de reacție pe care structurile MAI le-au avut față de postări considerate dăunătoare structurilor din minister.
Câți oameni au fost antenționați în vreo formă sau alta (de la atenționare, la amendă sau chemați în judecată) de către structurile din MAI centrale și locale pentru că au insultat, atacat aceste structuri pe rețele de socializare?
Aș vrea să-mi dați detalii despre aceste cazuri, fiecare în parte. Vă mulțumesc" a fost mesajul precis, trimis de jurnaliștii site-ului de știri al Realitatea TV.
Trebuie făcută precizarea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, în 2014, că reţeaua de socializare Facebook este considerată spaţiu public.
Realitatea.net publică mai jos răspunsul Jandarmeriei. De remarcat este faptul că nu se specifica intervalul de timp în care s-au produs respectivele sancțiuni:
"În urma consultării structurilor competente, a rezultat faptul că, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au fost identificate 39 de cazuri în care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru adresarea, prin intermediul reţelelor de socializare, de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, menite să lezeze demnitatea angajaţilor sau prestigiul instituţiei.
Menţionăm că prin Decizia nr.4546 din 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat că reţeaua de socializare Facebook este spaţiu public. Astfel, "nu se poate reţine că reţeaua de socializare Facebook ar fi un spaţiu privat comparabil cu o cutie poştală electronică, întrucât cutia poştală electronică este controlabilă de către proprietar, sub aspectul conţinutului informaţional transmis, respectiv depozitat, în timp ce Facebook este o reţea de socializare (informaţională) publică, receptivă perpetuu în web (internet), bazată pe un site web la care utilizatorii se pot ]nscrie şi interacţiona liber cu alţi utilizatori deja înscriși".
În acest context, sancţiunile contravenţionale au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 Rep., care la articolul 2, punctul 1 prevede că „săvârşărea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice", acestea fiind sancţionate „cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei", potrivit art.3, alin. 1, lit. b, din acelaşi act normativ".