MENIU

Institutul Clinic Fundeni din Capitală are cel mai mare centru de transplant renal din Europa

În sfârşit, o veste bună pentru pacienţii români! De astăzi, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală funcţionează cel mai modern şi cel mai mare centru de transplant renal din Europa. Astfel că pacienţii care au nevoie de transplanturi de rinichi nu mai au de ce să plece să se trateze în clinicile din străinătate.

Alina Nistor şi-a petrecut ultimii trei ani mai mult prin spitale. La 31 de ani a fost diagnosticată cu insuficienţă renală, iar medicii i-au spus că va putea duce o viaţă normală doar dacă va fi supusă unui transplant de rinichi.

Salvarea a venit chiar de la mama ei. Mâine, Alina va primi un rinichi de la femeia care i-a dat viaţă.

300 de transplanturi pot fi făcute anual în centrul de la Institutul Fundeni. Pe listele de aşteptare sunt acum 4.500 de pacienţi din întreaga ţară. Unii dintre ei urmează să fie operaţi la Fundeni, unde au fost modernizate zece săli de intervenţii chirurgicale şi unde a fost inaugurat un nou departament de transplant renal.

Autorităţile spun că pacienţii nu mai au de ce să plece la tratament în străinătate, ca până acum. Din contră, sunt aşteptaţi străinii la noi.

În rest, România stă prost la toate categoriile de servicii spitaliceşti. [HARTA!!] Ultimul clasament al sistemelor medicale din Europa plasează ţara sub cod roşu, la mai multe capitole, cum ar fi mortalitatea infantilă, rata de deces a bolnavilor de cancer şi rata de depresie.