MENIU

Institutele de sondare a opinie publice, umilite de rezultatele de la referendum

Referendumul pentru familie s-a dpvedit o misiune mult prea grea pentru institutele de sondare a opinie publice care au făcut estimări privind prezenţa la urne. Trei cercetări sociologice au dat ca estimare depăşirea pragului de 30%, unele chiar cu o diferneţă seminificativă.

Un sondaj realizat de Sociopol, pe 1 octombrie, indică o prezenţă de circa 48%, bazându-se pe declaraţiile celor care au afirmat că vor participa, cu siguranță. 

Estimarea a fost ajustată "]n jos" chiar de către directorul Sociopol, MIrel Palada, care a avansat un rezultat mult mai probabil de 35%, bazându-se pe criteriul percepţiei comportamentului celorllalţi ("înţelepciunea mulţimilor").

Un rezultat asemănător a publicat şi CURS. Potrivit acestuia, prezența românilor la referendumul pentru definirea familiei era estimată la 34%, iar procentul estimat al celor care vor pune ștampila pe DA era de 90%. 

Şi sociologul Marius Pieleanu (Avatgarde) estima că, potrivit celor mai recente analize pe care le-a realizat, referendumul va trece cu o prezență de 32-33%.  

Potrivit rezultatelor comunicate luni diimneaţă de către Biroul Electoral Central, prezenţa la urne a fost 20,96%, adică mai mult de 10% sub estimările făcute de institutele de sondare a opiniei publice.

Mai multe articole despre:
referendum