Semnal de ALARMĂ! Noile variante de coronavirus, prezente la peste JUMĂTATE din infectările din România: Cea britanică, MAJORITARĂ - RAPORT
Mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu SARS-CoV2 secvențiate în România sunt cu variante noi ale coronavirusului, în special cu cea britanică, a anunțat joi Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aproape 700 de cazuri cu mutații ale coronavirusului au fost identificate la nivel național, alături de cea britanică fiind și câteva cazuri cu cea sud-africană și braziliană.
Până la începutul acestei săptămâni au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 670 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1). Până la data de 4 aprilie 2021, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 57,4%.
Bilanț coronavirus varianta britanică: 670 de infectări și 27 de decese
Cele mai multe cazuri confirmate cu mutația din Marea Britanie dintre cele 670 sunt în București - 269, Timiș - 75 Suceava - 66, Cluj - 42, Iași - 39 și Ilfov - 31. În alte cinci județe au fost identificate între 10 și 20 de cazuri: Brașov, Constanța, Bihor, Covasna, Dâmbovița. În alte 22 de județe au fost confirmate de la 1 la 9 cazuri cu B.1.1.7. În plus, au fost raportate și 6 cazuri la români în străinătate.
„Unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, precizează INSP.
DECESE din cauza tulpinii britanice de coronavirus
Pe de altă parte, în 14 județe au fost confirmate în total 27 de decese din cauza acestui tip de mutație, cea britanică, cele mai multe fiind Suceava - 11, București - 3, Timiș - 2, în restul celorlalte 11 județe fiind raportat un singur deces din cauza variantei din Anglia, potrivit probelor secvențiate.
Bilanț coronavirus varianta sud-africană: 4 cazuri confirmate
Potrivit probelor secvențiate, au fost depistate 4 cazuri de infectări cu noua mutația din Africa de Sud, 2 în București și câte unul în județele Argeș și Vâlcea.
Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având judeţ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică.
Unul din cele două cazuri din București confirmate în București a fost depistat, până pe 1 aprilie, la un bărbat de 51 de ani, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care 2 au fost confirmate cu această variantă. Are istoric de călătorie doar în țară, iar locul expunerii nu a putut fi precizat.
Celălalt caz din Capitală, primul, a fost confirmat până pe 25 martie la o femeie de 42 de ani, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19. Sursa foarte probabilă a fost soțul acesteia, confirmat și el cu varianta sud-africană, în laboratorul INCDMM Cantacuzino. Acesta a călătorit doar în țară, cu avionul, pe ruta București - Cluj. Locul expunerii nu poate fi precizat.
Cazul din județul Argeș a fost cofirmat până pe 25 martie la un bărbat de cetățenie turcă, de 27 de ani, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat, a cărui sursă nu poate fi precizată.
Bilanț coronavirus varianta braziliană: 2 cazuri confirmate
Până în prezent, au fost depistate 2 cazuri cu noua variantă din Brazilia, ambele în București.
Este vorba de un bărbat de 57 de ani, provenind dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri. Este probabil să fie existat o sursă unică pentru toți cei 3 colegi, neidentificată.
Al doilea caz este tot un bărbat, în vârstă de 38 de ani, fără nicio legătură epidemiologică identificată.
***
Evoluția epidemiei de coronavirus în România - AICI. TOATE informațiile ACTUALIZATE pe Realitatea.net coronavirus: https://www.realitatea.net/coronavirus
Cele 676 de cazuri cu variante ale virusului din categoria celor „care determină îngrijorare” au fost confirmate după cele 1.178 de secvenţieri ale SARS-CoV-2 raportate până pe 4 aprilie.
Cele cinci laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul „Cantacuzino”, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, precizează INSP în informarea săptămânală privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2.
RAPORT privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). Date cumulate – inclusiv săptămâna 29 martie – 4 aprilie 2021