MENIU

INSP, clarificare după controlul cerut de Florin Cîțu: Platforma de programare la vaccinare în centre este administrată de STS

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) precizează că nu are atribuții și drepturi de administrare a platformei de programare la vaccinare, care este dezvoltată și administrată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). În plus, blocarea programărilor sau orice modificare dorită într-un centru de vaccinare din țară se poate face direct de direcțiile județene de sănătate publică printr-o cerere către STS, pe baza unor solicitări ale autorităților locale sau a unităților medicale.

 

Răspunsul INSP vine în plin scandal al publicării datelor de vaccinare și privind evoluția epidemiei de COVID-19 de Ministerul Sănătății în urmă cu exact o săptămână.

„Clarificarea privind gestionarea centrelor de vaccinare” este făcută după ce premierul Florin Cîțu a cerut joi verificări la INSP în legătură cu siguranța sistemelor informatice gestionate la nivelul instituției. Corpul de Control a demarat o anchetă pentru verificarea Registrului Național al Vaccinărilor, în scandalul ce vizează Ministerul Sănătății, potrivit Realitatea PLUS.

Florin Cîțu trimite Corpul de Control la INSP. Ce ar viza verificările oficialilor guvernamentali

În acest sens precizăm că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată și administrată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Centrele de vaccinare sunt  organizate de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și sunt comunicate atât INSP cât și STS pentru a le asigura funcționalitatea. Orice solicitare de blocare a programărilor este făcută de către DSPJ printr-o cerere adresată STS, în baza solicitărilor autorităților publice locale și/sau a unităților sanitare.

Ca urmare, INSP nu are atribuții și drepturi de administrare a platformei de programare care este administrată de o altă instituție”, a transmis INSP, joi, într-un comunicat de presă.