MENIU

Înșelăciunile negustorilor din piețe, demascate de șeful ANPC: „Mi-ați spus că nu e românesc“ „Scrie, dar nu e“

O discuție halucinantă dintre șeful ANPC și un negustor din piață a fost postată de șeful instituției pe pagina sa de socializare. În cadrul acesteia, negustorul luat în vizor recunoaște, fără nici o remușcare, că merele de pe tarabă nu sunt românești, deși pe eticheta era scris cu litere mari ”Golden Românesc extra”. 

Producătorii locali vând mere în piețe la prețuri exagerate, dar acestea nu sunt originale. Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a dezvăluit ipocrizia vânzătorilor și sursa reală a așa-numitelor „mere românești“ sau „struguri de primăvară“.

Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a publicat un videoclip pe rețelele de socializare care arată un control efectuat într-o piață din București.

În film, se aude o discuție cu o vânzătoare care vindea mere etichetate drept produse românești (Golden Românesc Extra, Bot de iepure de Voinești), dar care de fapt erau aduse din afara țării. Vânzătoarea a recunoscut acest lucru în timpul discuției.

„Golden Românesc Extra. Dar tocmai mi-ați spus că nu e românesc“

„Scrie, dar nu e“, răspunde vânzătoarea șefului ANPC.

Situația se repetă și la următoarea tarabă, unde merele de import și strugurii sunt prezentați ca fiind românești. Lipsa certificatului de producător îi dă însă de gol pe piețari.

În urma neregulilor constatate, comisarii au aplicat, până în acest moment – verificările fiind în curs, la 20 dintre societățile comerciale și producători – următoarele sancțiuni contravenționale:

–  amenzi contravenționale în cuantum de 196.000 lei

– 2 avertismente

– oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme,

– oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor pentru 13 operatori economici

– oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor pentru zone din Piața Gorjului, pentru lipsa amenajărilor și a igienei.

”În unele dintre piețele verificate, cumpărăturile au devenit o cursă cu peripeții și obstacole, la finalul căreia te poți considera norocos dacă nu ai pățit nimic. Gropile de pe alei, aplecătorile ruginite și pline de crăpături, tarabele dezmembrate și mizeria, toate reprezintă un real pericol pentru cei ce doresc să își facă cumpărăturile cât mai aproape de ceea ce demult erau producătorii români. Înconjurați de bișnițarii anilor 2000, adevărații producători bat în retragere.  Aflăm de la escrocul de tarabă că avem struguri de primăvară și mere de iarnă.  Certificatele acestora fiind niște falsuri grosolane! Continuăm!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor

Mai multe articole despre:
anpc mere piata tarabe negustori