Însămânțarea norilor, noua tehnică de combatere a secetei
Goana după apă în epoca secetei a ajuns la noi cote. Emiratele Arabe Unite au început un program ambițios de însămânțare a norilor, o tehnologie ce presupune injectarea de substanțe chimice, pentru a forța precipitațiile. Tehnica a fost folosită de mai multe țări, iar ploile rezultate au fost mai bogate cu până la 30%, spun specialiștii.
Deși însămânțarea norilor este o tehnologie care există de 75 de ani, experții spun că ea nu a fost încă dovedită pe deplin. Tot ei resping în special îngrijorările legate de faptul că o țară ar putea seca norii în detrimentul altor țări aflate în apropiere. În ciuda îndoielilor, mai multe țări din Orientul Mijlociu au decis să meargă mai departe cu planurile de a stoarce toată umezeala posibilă din nori. În prezent, Emiratele Arabe Unite sunt liderul regional incontestabil.
„Câteodată plouă, spre exemplu, doar 40% sau 50% din ploaia procesată în interiorul norului. Cu aceste operațiuni încercăm să creștem această valoare. Spre exemplu, de la 15% la 30%”, a explicat Omar Aly Azeedi, meteorolog.
Nouă piloți sunt în așteptare, gata să urce pe cer imediat ce meteorologii observă o grupare de nori promițătoare. Ei trebuie să fie pregătiți în orice moment, deoarece norii bogați nu sunt la fel de obișnuiți în Orientul Mijlociu precum în alte părți ale lumii.
Această tehnică are și dezavantaje. Nu toți norii au potențialul de a produce ploaie. Chiar și un nor aparent potrivit pentru însămânțare poate să nu dețină suficientă umiditate. O altă provocare în climatele calde este că picăturile de ploaie se pot evapora înainte de a ajunge la sol.