Înmatriculările auto în România, creștere modestă. În UE, vânzările au explodat
Înmatriculările de autoturisme în Europa au crescut puternic în luna mai, pentru a treia lună consecutiv, potrivit datele publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). România se află însă pe ultimele poziții, cu o creștere sub media UE, iar după primele cinci luni ale anului este singura țară europeană cu vănzări mai mici decât în perioada similară a anului trecut.
Multe pieţe auto din UE au înregistrat creșteri procentuale de două şi chiar trei cifre. De exemplu, piaţa auto din Spania a avansat cu 177,8%, în timp ce pieţe precum Franţa (46,4%), Italia (43%) şi Germania (37,2%), au înregistrat şi ele avansuri semnificative față de luna mai a anului trecut.
În schimb, piaţa auto din România a avut o creștere de numai 14,9%, în luna mai. Doar Austria, Slovenia şi Belgia au înregistrat rezultate mai slabe.
România stă cel mai prost în UE la evoluția vânzărilor de la începutul anului. După cinci luni, țara noastră este singura piață care a înregistrat o contracție de circa 9%, în ritm anual, fiind înmatriculate 35.845 de autoturisme în primele cinci luni ale anului, faţă de 39.454 unităţi în primele 5 luni din 2020. Pentru comparație, creșterea media a pieței auto europene, de la începutul anului, este de 29,5% în ritm anual.
1,083 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în luna mai 2021 în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), în creştere cu 73,7% comparativ cu cele 623.836 de unităţi, înregistrate în aceeaşi lună din 2020.
Pe de altă parte, datele publicate anterior de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) arată că peste 10.190 de autovehicule noi au fost înmatriculate în România în decursul lunii mai, în creştere cu 18,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Conform datelor oficiale, din totalul înregistrărilor raportate în luna mai, 8.221 de unităţi au fost autoturisme noi, a căror creştere în comparaţie cu luna similară din anul precedent este de aproape 15%. În acest context, topul primelor cinci mărci este condus de Dacia - cu 1.890 de unităţi, urmată de Skoda (877 unităţi), Renault (744), Ford (590) şi Toyota (531), potrivit Agerpres.