MENIU

Îngrijorare în SUA: Iranul anunță o nouă linie de producție a rachetelor

Pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Teheran, Iranul a anunțat sâmbătă lansarea unei noi linii de producție de rachete, potrivit presei de stat, citată de agenția Reuters. 

Racheta Sayyad 3 poate atinge o altitudine de 27 km și poate călători cu până la 120 km/h, a declarat ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan, la o ceremonie.

Rachetele pot viza avioane de luptă, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră și elicoptere, a mai declarat Dehghan.

Săptămâna trecută, Statele Unite au impus noi sancțiuni economice împotriva Iranului și al programului său de rachete balistice, declarând că „activitățile maligne” ale Teheranului din Orientul Mijlociu au subminat orice „contribuții positive” generate din acordul nuclear al Iranului din 2015.

Măsurile au indicat că administrația președintelui Donald Trump urmărește să exercite mai multă presiune asupra Iranului, menținând, în același timp, acordul dintre Teheran și alte șase puteri mondiale de a-și reduce programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale financiare și în privința exportului de petrolul.

Luni, administrația Trump a declarat că Iranul „respectă acordul nuclear”, dar că acesta „nu este în accord cu spiritul acordului”.

Este pentru a doua oară când Trump a confirmat conformitatea Iranului cu acordul de la preluarea funcției sale în ianuarie, deși a descris-o ca fiind „cea mai proastă afacere făcută vreodată” în timpul campaniei prezidențiale din 2016, criticându-l pe fostul președinte Barack Obama, a cărui administrație a negociat acordul.

Dehghan a declarat, la ceremonia de sâmbătă, că recentul acord militar de 110 miliarde dolari dintre Statele Unite și Arabia Saudită, anunțat în timpul vizitei lui Trump la Riyadh din mai, a fost considerat o amenințare pentru Iran.

„Am fost recent martorii unei achiziții imense pe care unele țări din regiune au plătit-o drept răscumpărare Americii, intenționând să aducă arme în regiune, iar această achiziție a fost făcută cu scopul de a amenința Iranul Islamic”, a declarat Dehghan potrivit Televiziunii de stat.