MENIU

Informații șoc după accidentul din Gorj - Pregătirea zero a șefilor CE Oltenia, baza neregulilor ce au declanșat TRAGEDIA

Informații șoc după accidentul din Gorj - Pregătirea zero a șefilor CE Oltenia, baza neregulilor ce au declanșat TRAGEDIA

Moartea celor trei mineri de la exploatarea Jilț Sud, ce ține de Complexul Energetic Oltenia, scoate la iveală informații despre felul în care este condusă compania de stat. 

Un agent de vânzări de medicamente a ajuns în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, deși nu are pregătire în domeniu. Ceea ce l-a ajutat ar fi fost prietenia cu ministrul energiei, Virgil Popescu, potrivit jurnaliștilor de la Libertatea.

Vorbim despre Alexandru Marcoci, un politician din Drobeta Turnu Severin, orașul natal al ministrului Virgil Popescu. Marcoci nu are experiență în domeniul energiei, dar a alunecat ușor de la o funcție la alta. Înainte de a ajunge la CE Oltenia, Marcoci și-a obținut licența la Facultatea de Geografie și a lucrat ca administrator al unei firme ce se ocupa cu planificarea teritorială. Ulterior a devenit agent de vânzări la mai multe companii farmaceutice. În 2016, politica i-a făcut cu ochiul, astfel că s-a înscris în PNL și a ajuns chiar să fie ales consilier județean. Marcoci a schimbat apoi numeroase funcții la stat. A fost membru în consiliul de admministrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, dar și în Compania de apă din Drobeta-Turnu Severin. În 2020, a ajuns membru al consiliului de supraveghere din CE Oltenia, iar ulterior președinte. În plus, la finalul anului trecut a ajuns, în paralel, și secretar de stat la Ministerul de Interne.

După accidentul în care au murit cei trei mineri, ministrul Virgil Popescu a ajuns în Gorj și a cerut demisii.

„Am cerut conducerii companiei demisia directorului sucursalei miniere, a directorului EMC-ului de acolo şi a directorului carierei sau sefului carierei Jilţ Sud, pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai repete”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Iar demisiile au venit chiar în ziua următoare. Reprezentanții CE Oltenia au anunțat printr-un comunicat că Șeful Sucursalei Miniere Jilț, Florentin Gheorghescu, a demisionat din funcție. De asemena, au fost schimbați Doru Dancău, șeful Unității Miniere de Carieră Jilț, și Sorin Grecu, șeful carierei Jilț Sud. Nimic, însă, despre apropiatul ministrului Popescu. Asta deși, consiliul pe care îl conduce Alexandru Marcoci, se ocupă și cu „exercitarea controlul asupra modului în care se conduce societatea”, mai scriu cei de la Libertatea, relatează Realitatea PLUS.

După moartea celor 3 mineri, angajații din Ce Oltenia au început și ei să privească cu alți ochi felul în care sunt conduși. Potrivit Libertatea, unii dintre angajați spun că au semnalat un dublu standard din parte ministrului. Jurnaliștii mai scriu că sunt nemulțumiri printre salariați cu privire la numirea lui Alexandru Marcoci ca președinte al Consiliului de Supraveghere, fără ca acesta să aibă pregătire în domeniu. Aceștia au salutat totuși demiterea celor trei după tragedie.