MENIU

Informații ESENȚIALE despre vaccinul Johnson & Johnson - cum funcționează și ce eficiență are serul administrat într-o singură doză

Date despre vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson

Ministerul Sănătății a prezentat joi informații despre vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson, care va fi inclus și în campania de imunizare din țara noastră. Un avantaj al acestui ser este că se administrează într-o singură doză.

Ministerul Sănătății a explicat, în postarea de pe Facebook, cum funcționează vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson.

”Serul utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019.

Vaccinul foloseşte un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informaţie către celulele umane, care încep să producă proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun - anticorpi şi celule T - împotriva sa”, precizează sursa citată. 

Citește și: ”Vaccinul Johnson & Johnson - AVIZAT în UE. Cât de eficient este primul ser care se administează într-o singură doză”

Când persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să îl atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19, mai transmite ministerul.

Date la zi despre evoluția COVID-19 în România găsiți pe pagina special dedicată Coronavirus România.

Citește și: ”OMS recomandă vaccinul Johnson & Johnson chiar şi în ţările unde circulă variantele mai CONTAGIOASE ale COVID-19”