MENIU

Informație bombă despre recalcularea pensiilor. Lia Olguța Vasilescu acuză: Raluca Turcan minte, nu a fost recalculat niciun dosar

Lia Olguța Vasilescu. Foto: Facebook

Lia Olguța Vasilescu a făcut duminică, la Realitatea Plus, acuzații extrem de grave la adresa Guvernului PNL. Fostul ministru al Muncii susține că Raluca Turcan minte când spune că au fost recalculate un milion de dosare de pensie. 

Recent, ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensiilor vor crește, din ianuarie 2022, cu cel puțin 7%.

Lia Olguța Vasilescu a acuzat Guvernul că nu aplică Legea 127, care prevede creșteri mai mari ale pensiilor și ar elimina inechitățile, și a vorbit despre neregulile din legea propusă de liberali. 

”Eu nu cred că guvernul acesta interimar mai poate vorbi de o majorare de pensii, alta decât e în lege. Dacă s-ar aplica Legea 127, am vorbi de sume mai mari. 
Este o minciună ordinară că s-au recalculat 1 milion de dosare. În baza Legii 127, nu este recalculat nici măcar un dosar, ci este făcută o evaluare: se reintroduc într-o aplicație niște date dintr-o bază în alta. Ceea ce înainte erau considerate perioade de contributivitate - șomajul și legea de natalitate, adică primeai bani la pensie ca și cum ai fi lucrat - în această evaluare se scot. Atât fac ei. 
În al doilea rând, legea lor ar trebui să rezolve niște inechități. Ele sunt rezolvate de Legea 127, doar că nu se aplică. Pentru a putea fi aplicabilă, ar fi trebuit ca fiecare dosar de pensie la ora actuală să se recalculeze. S-ar regla inclusiv inechitățile dintre femei și bărbați, despre care doamna Turcan spune că femeile sunt dezavantajate în raport cu bărbații. Este exact invers: o femeie care a lucrat în aceleași condiții cu un bărbat iese cu o pensie mai mare cu aproximativ 200 de lei”, a spus fostul ministru al Muncii.