MENIU

Infografic. Ce se întâmplă cu banii din pilonul II de pensii?

La data de 31 martie 2017, banii strânşi la Pilonul II de pensii însumau 35,58 de lei, adică 7.82 miliarde euro, adică 4,36% din PIBul României.

Fondurile private de pensii nu ţin banii pe care-i iau de la fiecare salariat într-un sertar. Ci, teoretic, îi înmulţesc.

Cum?

Îi pun în depozite bancare şi încasează dobânzile. Cei mai mulţi bani sunt depuşi la Garanti Bank, BCR, Unicredit şi Credit Europe Bank.

O altă parte din bani e investită în acţiuni.

90% din acţiuni sunt la companii din România, alte 3,4% la firme din Germania, 2,3% la companii din Franţa şi 1,97% la firme din Austria.

În România, cele mai multe acţiuni sunt cumpărate de la OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, Electrica, Medlife SA.
În străinătate, cele mai multe acţiuni sunt cumpărate la Erste Group Bank, BNP Parisbas, Daimler, Bayer, OMV, Allianz şi... Louis Vuitton.

În cei 9 ani de când funcţionează Pilonul II, media lunară a contribuţiei per participant a fost de 100 de lei. Asta înseamnă că, în medie, cei care au aderat de la bun început au depus din 2008 şi până acum 10.800 de lei.

Un calcul simplu arată că după ce cotizezi maximum 30 de ani la Pilonul II, în actualele condiţii, dacă ai o speranţă de viaţă de 20 de ani după pensionare, ai putea primi în plus faţă de pensia de la stat, între 220 şi 480 de lei.

 

 
Mai multe articole despre:
România pensii pilonul II