MENIU

Infografic. Afaceri cu faliment asigurat

În România, 6 din 10 baruri, cafenele sau restaurante dau faliment în primele 9 luni de la deschidere. Cine trece de primul an, n-a scăpat de risc. Procentajul celor care se închid în primii 5 ani de funcţionare ajunge la 80%.

Suntem pe ultimul loc în Europa, în clasamentul cheltuielilor în restaurante şi cafenele, raportat la venituri. O analiză Eurostat arată că românii alocă doar 1,1% din cât câştigă pentru a ieşi în oraş la un restaurant, bar sau cafenea. Prin comparaţie, bugetul spaniolilor este de 14,6%, iar media Uniunii Europene este 6,8%.

Într-o ţară cu şomaj ridicat, eşecul acestui segment de piaţă, denumit pe scurt HORECA, este cauzat şi de criza acută de personal calificat. Un studiu KeysFin arată că numărul posturilor vacante pentru restaurante, baruri şi cafenele aproape s-a dublat în ultimii 7 ani.

Dacă în 2009, angajatorii le ofereau celor interesaţi aproape 39.000 de locuri de muncă (38.625), anul trecut s-a ajuns la un număr de 60.000 de posturi vacante (59.753).

Situaţia este generată, potrivit Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, de lipsa pregătirii cu… simţ de răspundere pentru acest segment de piaţă a românilor.

Antreprenorii sunt sfătuiţi de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, să investească în programe de perfecţionare şi să îşi facă planuri de afaceri adaptate la realitatea economică românească. Realitate care este schimbată continuu de politicienii pentru care predictibilitatea este bună doar în teorie.

 

 
Mai multe articole despre:
afaceri faliment