MENIU

Inflația a urcat în ianuarie. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Prețurile de consum au crescut în prima lună a anului

Rata anuală a inflației a crescut la 2,99% în ianuarie, de la 2,1% în luna precedentă. În perioada menționată, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88%, iar serviciile cu 2,51%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prețurile de consum au înregistrat o creștere de 1,3% în prima lună a anului față de decembrie 2020. 

În ultimele 12 luni (februarie 2020-ianuarie 2021), raportat la anul precedent, rata medie a preţurilor de consum a fost de 2,6%.

Energia electrică, transportul aerian şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în ianuarie faţă de luna anterioară. Singura scădere de preț s-a înregistrat la mierea de albine. 

Energia electrică s-a scumpit cu 18,38% în ianuarie faţă de luna anterioară şi cu 17,4% în ritm anual, în timp ce preţul uleiului comestibil a urcat cu 2,66% comparativ cu luna anterioară şi cu 10,10% raportat la ianuarie 2020.
Mierea de albine s-a ieftinit cu 0,06% față de decembrie 2020. Cea mai mare scădere a prețului în ritm anual s-a înregistrat, în ianuarie, la cartofi (28,73%)

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, în ianuarie faţă de luna decembrie nu există ieftiniri. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au ieftinit combustibilii cu 2,98%, gazele cu 2,18%, precum şi energia termică, cu 0,2%. Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 7,07% în ianuarie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Prețurile serviciilor de transport aerian au urcat 6,47% în ianuarie față de decembrie 2020. În prima lună a acestui an nu există ieftiniri ale serviciilor faţă de luna anterioară. Singura scădere de preţ, de 22,09%, este înregistrată tot de serviciile de transport aerian, dar faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

”Ulterior publicării Raportului din luna august 2020 s-au concretizat unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este de aşteptat să coboare la sfârşitul acestui an până la 2,1%, o revizuire semnificativă de 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară. În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022). Pentru finele anului viitor, scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”, se arată în raportul INS. 

Banca Națională a României estimează o inflație de 2,5% pentru finalul anului. În primul trimestru, inflația ar urma să fie de 2%, la finalul trimestrului al doilea - 2,2%, iar în al treilea - 2,4%. 

Mai multe articole despre:
rata inflatiei romania bnr preturi de consum