MENIU

Industria cinematografică, ZGUDUITĂ din temelii! S-a stins din viață regizoarea peliculei "Rachida"

Yamina Bachir, regizoare / Foto: Profimedia

Regizoarea Yamina Bachir, cunoscută pentru filmul "Rachida", care denunţă violenţele comise în perioada anilor de terorism din Algeria, a murit, duminică, la vârsta de 68 de ani. Se pare că îndrăgita regizoare ar fi murit din cauza unor complicaţii medicale apărute în urma unei boli îndelungate, anunţă reprezentanţii asociaţiei cinematografice "Lumieres".

După ce a lucrat multă vreme în montajul de film, Yamina Bachir, soţia regizorului Mohamed Chouikh, a devenit cunoscută pe plan internaţional pentru regia filmului "Rachida" (2002), primul ei lungmetraj. Pelicula a fost proiectat în secţiunea "Un Certain Regard" la Festivalul de la Cannes și spune povestea unei tinere învăţătoare dintr-un cartier popular din Alger, afectat de terorismul din timpul "deceniului negru" (1992-2002), şi denunţă "cultura urii şi a violenţei".

Yamina Bachir, născută pe 20 martie 1954 în Alger, a debutat în montajul de film la Centrul naţional al cinematografiei din Algeria în anul 1973.

În această calitate, a lucrat la mai multe pelicule, inclusiv la producţia "Omar Gatlato" (1976), regizată de Merzak Allouache.