MENIU

Proteste împotriva lui Putin în Rusia. Liderul opoziției fost arestat. REACȚIA SUA

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe din Rusia. Ei au protestat împotriva corupției și a lui Vladmir Putin. Peste 500 de oameni, printre care şi un opozant al lui Vladimir Putin, au fost arestaţi la Moscova la o manifestaţie de protest.

Apelul la proteste a fost lansat de opozantul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. El a și participat la manifestația de la Moscova, de unde a fost ridicat de forțele de ordine, chiar dacă protestatarii s-au opus.

Într-un mesaj pe rețeaua socială Twitter, Alexei Navalnîi le-a transmis oamenilor să nu renunțe.

Totodată, forțele de ordine au răspuns protestatarilor. Mii de polițiști au fost mobilizați în toată țara pentru aceste manifestații, iar zeci de persoane au fost arestate.

UPDATE. SUA consideră arestările din Rusia un afront la adresa democrației

Statele Unite consideră arestarea a sute de persoane la manifestațiile împotriva corupției din Rusia un afront adus democrației, a afirmat duminică purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat citat de AFP.

"Statele Unite condamnă cu fermitate reținerea a sute de manifestanți pașnici în întreaga Rusie. Reținerea manifestanților pașnici, a observatorilor drepturilor omului și a ziariștilor este un afront la adresa valorilor democratice fundamentale", a arătat Toner într-o declarație de presă. "Statele Unite vor urmări situația și facem apel la guvernul rus să elibereze imediat manifestanții pașnici", a adăugat el. "Rușii, ca și oamenii de pretutindeni, merită un guvern care sprijină schimbul liber de idei, o guvernare transparentă și responsabilă, un tratament egal în fața legii și posibilitatea de exercitare a drepturilor fără teama de represalii".

Navalnîi are o condamnare cu suspendare pentru fraudă, ceea ce înseamnă că nu va avea voie să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor. Juristul a respins toate acuzațiile, explicând că este victima unui dosar politic.

Opozantul lui Vladimir Putin este cunoscut pentru campania anticorupție, care i-a vizat pe oficialii de rang înalt de la Kremlin.

Mai multe articole despre:
Rusia proteste Putin vladirmi putin