Partidul Comunist din China a luat o DECIZIE ŞOCANTĂ, care aminteşte de DICTATURA lui Mao
China îşi va trimite artiştii, cineaştii şi producătorii de televiziune la ţară pentru "a căpăta acolo un punct de vedere corect asupra artei", în urma contactului cu "masele rurale", a anunţat marţi agenţia oficială China Nouă.
Iniţiativa pare să fie ieşită direct din epoca maoistă, când fondatorul regimului, Mao Zedong, a trimis milioane de intelectuali chinezi la ţară, pentru a fi "reeducaţi" de către ţărani, informează Mediafax.
Ea intervine după ce preşedintele chinez Xi Jinping a denunţat la jumătatea lunii octombrie "vulgaritatea" anumitor producţii artistice, invitându-i pe creatorii lor să promoveze "valorile socialiste", patriotismul şi "să servească poporul", generând comparaţii cu Mao în presa oficială.
Administraţia generală de State pentru Presă, Radio, Cinema şi Televiziune "va organiza expedierea personalului din cinema şi televiziune în comunităţile de bază, în sate şi în situri miniere pentru a efectua anchete de teren, pe baza unui program trimestrial", a precizat agenţia China Nouă, citând un document oficial emis de această administraţie chineză.
Scenarişti, regizori, prezentatori radio şi de televiziune vor fi la rândul lor trimişi pentru cel puţin 30 de zile "în rândul minorităţilor etnice şi în zonele frontaliere, ca şi în zonele care au furnizat o contribuţie majoră la victoria naţională a războiului revoluţionar", care a dus la venirea la putere a comuniştilor în 1949, potrivit China Nouă.
Şi, "trăind în mijlocul maselor", "muncitorii din artă şi literatură" vor putea astfel "să fie stimulaţi în dobândirea unui punct de vedere corect asupra artei şi să creeze mai multe capodopere", potrivit documentului citat de China Nouă.
După părerea lui Joseph Cheng, profesor de ştiinţe politice la City University din Hong Kong, această iniţiativă, fără precedent de la Revoluţia Culturală (1966-1976), seamănă cu "o campanie de rectificare" de stil maoist, ce are scopul de a reduce la tăcere criticile contra preşedintelui Xi Jinping.
Acesta din urmă a devenit promotorul unei politici generale mult mai represive, mai ales în domeniul cenzurii, de la venirea sa la putere în 2012.
Regimul de la Beijing impune o cenzură strictă asupra oricărei producţii culturale bănuite că i-ar pune autoritatea sub semnul întrebării, aşa cum sunt creaţiile artistului Ai Weiwei, celebru pe plan internaţional.
În paralel, relaxarea controlului exercitat de stat asupra pieţei de artă chineză, mai ales asupra artelor plastice, a dus la apariţia unui avânt spectaculos al creaţiei artistice chineze în ultimii 20 de ani.