MENIU

ÎNCETAREA FOCULUI în Ucraina, prioritate zero! Ce MĂSURĂ propune secretarul general al ONU

Antonio Guterres, secretarul general al ONU

Naţiunile Unite vor încerca să pună în aplicare o "încetare a focului umanitară" între Rusia şi Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare. Anunțul a fost făcut, astăzi, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Antonio Guterres a afirmat, astăzi, într-o declaraţie de presă susținută la sediul ONU din New York, că "i-a cerut lui Martin Griffiths (secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare) să analize imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru o încetare a focului umanitară în Ucraina", relatează Agerpres, care citează AFP.

Guterres a precizat că adjunctul său va reveni de la Kabul, unde se află în prezent, menționând că speră ca acesta "să poată merge cât mai repede posibil atât la Moscova, cât şi la Kiev".

Secretarul general al ONU a denunţat faptul că, "de la începutul invaziei ruse acum o lună, războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi, la strămutarea a zece milioane de persoane, în principal femei şi copii, şi la distrugerea sistematică a infrastructurii esenţiale" a Ucrainei.

"Aceasta trebuie să înceteze!", a declarat Antonio Guterres.

Reamintim că Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, la finalul săptămânii trecute, cu o majoritate covârşitoare de 140 de voturi, o nouă rezoluţie "istorică", dar nu cu caracter obligatoriu, care "cere" Rusiei să oprească "imediat agresiunea sa" împotriva Ucrainei.