MENIU

Începe judecata în dosarul 10 august, după 6 ani de la protestele violente! Foștii șefi ai Jandarmeriei, vizați

Începe judecata în dosarul 10 august, după 6 ani de la protestele violente! Foștii șefi ai Jandarmeriei, vizați

La șase ani de la protestele violente din 10 august 2018 din Piața Victoriei, magistrații au decis că dosarul foștilor șefi ai Jandarmeriei poate merge în instanță. Curtea Militară de Apel București a hotărât, joi, că probele din acest dosar au fost obținute în mod legal și a stabilit începerea judecății pe fond. În acest proces, sunt vizați sute de jandarmi care ar fi recurs la violență împotriva manifestanților, inclusiv prin folosirea de grenade lacrimogene și alte mijloace de dispersare.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii col. Laurenţiu Valentin Cazan, col. (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, col. (r) Cătălin Ionuţ Sindile şi plt. adj. şef George Buzatu împotriva încheierii 137/26.06.2024 pronunţate de Tribunalul Militar Bucureşti. (...) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

Protestul din 10 august 2018 a rămas un moment definitoriu în istoria recentă a României, adunând zeci de mii de oameni nemulțumiți de direcția politică a țării. Însă intervenția forțelor de ordine a fost una extrem de violentă, protestatarii și forțele de ordine ajungând la confruntări directe. Jandarmeria a fost acuzată de utilizarea excesivă a forței, inclusiv împotriva unor persoane pașnice, iar imaginile cu violențele de atunci au făcut înconjurul lumii.

În dosar, printre cei care urmează să fie judecați se numără și foști lideri de rang înalt ai Jandarmeriei, care sunt acuzați de abuz de putere și de coordonarea represiunii violente a protestului. Aceștia au respins acuzațiile, afirmând că au acționat conform legii pentru a restabili ordinea publică.

Liviu Dragnea, despre 10 august 2018: „V-ați pus vreodată întrebarea, cine sunt cei din spatele celor care au instigat la violență?”

Mai multe articole despre:
dosarul 10 august judecata violente