MENIU

Incendiul de pădure din Băile Olăneşti a fost stins după cinci zile de luptă cu flăcările

Incendiul de pădure izbucnit în stațiunea Băile Olănești a fost lichidat, după cinci zile de eforturi intense din partea echipei de intervenție, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Potrivit reprezentanților ISU Vâlcea, flăcările au fost stinse marți, după o intervenție complexă care a implicat atât pompieri militari, cât și pădurari.

Cauza probabilă a incendiului

Sorin Albinaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, a declarat că indicii găsiți în zona afectată sugerează că incendiul ar fi fost cauzat cel mai probabil de un trăsnet. Totuși, nu se exclud și alte posibile cauze care ar fi putut duce la aprinderea vegetației. „Am declarat oficial lichidat incendiul după ce, în ultimele două zile, echipele noastre și cele de pădurari au verificat intens zona și nu au mai fost observate focare de fum,” a adăugat Albinaru.

Incendiul a fost raportat vineri după-amiază, iar pentru stingerea flăcărilor au fost mobilizate zeci de echipe de pompieri militari și voluntari, alături de angajați ai Ocolului Silvic Râmnicu Vâlcea. Intervenția a fost coordonată atât terestru, cât și aerian. Un elicopter trimis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a acționat timp de două zile, sâmbătă și duminică, având rolul de a arunca peste 150.000 de litri de apă pe focare.

Eforturi de stingere a incendiului

Incendiul s-a extins rapid, afectând mai mult de trei hectare de pădure mixtă, formată din fag și rășinoase, în zone greu accesibile pentru intervenție terestră. Flăcările au fost deosebit de dificile de controlat din cauza terenului accidentat și a condițiilor meteorologice. Eforturile de stingere au fost intensive și au necesitat resurse considerabile pentru a preveni răspândirea focului și a minimiza pagubele.

După o intervenție complexă și bine coordonată, autoritățile au reușit să stopeze incendiul și să asigure zona afectată.