MENIU

Incendiu puternic la un bloc din Capitală: 9 oameni răniţi. ISU: Imobilul nu avea niciun aviz|UPDATE

Incendiu puternic, în această dimineaţă, la un bloc din Capitală

Blocul care a ars vineri noaptea în Sectorul 5 al Capitalei nu avea avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În urma incendiului extrem de puternic, nouă oameni, printre care și doi pompieri, au fost răniți. Zeci de locatari au rămas fără acoperiș deasupra capului.

UPDATE, ORA 20.30: Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sector 5 face cercetări pentru distrugere în cazul incendiului de la un bloc din Capitală.

"Cu privire la incediul produs pe raza sectorului 5, cercetările sunt desfăşurate de Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sector 5  sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art.253 din Codul Penal", anunţă Poliţia.

UPDATE: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov informează că în evidenţele instituţiei nu a fost identificată vreo solicitare din partea proprietarului/beneficiarului pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă este permis accesul locatarilor în bloc, in prezenţa poliţiştilor şi pompierilor, în vederea evaluării pagubelor. Totodată, este prezentă o echipă de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care îşi desfăşoară activităţile specifice pentru determinarea gradului de stabilitate a blocului.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 5 a decis relocarea imediată a tuturor persoanelor afectate de incendiul care a distrus un bloc de pe strada Iordache Năstase.

"Faţă de situaţia locuitorilor din blocul de pe strada Iordache Năstase nr. 14, imobil distrus de un incendiu violent în dimineaţa zilei de 8 septembrie a.c., Primarul Daniel Florea a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 5 şi a decis adoptarea de îndată a următoarelor măsuri: relocarea imediată a tuturor persoanelor afectate şi cazarea acestora în incinta căminului Liceului "Dumitru Moţoc", aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5, asigurarea a trei mese/zi, la cantina Colegiului "Viilor", aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5, asigurarea, de către S.A. Economat S.R.L, societate deţinută de Autoritatea Locală Sector 5, a produselor alimentare şi de igienă de strictă necesitate, asigurarea de urgenţă de către Autoritatea Locală Sector 5 a hainelor, produselor de încălţăminte şi a altor obiecte de strictă necesitate pentru toate persoanele afectate", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 5, potrivit agerpres.ro.

Totodată, s-a mai decis punerea la dispoziţie de către Autoritatea Locală Sector 5 a uniformelor şcolare şi a rechizitelor pentru toţi copiii din familiile afectate, pentru ca activitatea şcolară a acestora să nu fie afectată, asigurarea unui ajutor de urgenţă de la bugetul local al Sectorului 5 în cuantum de 3.000 de lei/membru de familie, acordarea de la Bugetul Local al Sectorului 5 pentru familiile afectate de ajutoare la plata chiriei pentru o perioadă de până la 3 ani, dar şi asigurarea pazei bunurilor prin aportul Poliţiei Locale Sector 5.

Primul apel la pompieri a fost dat în jurul orei două dimineața. Flăcările au cuprins mai întâi podul unei case. S-au propagat apoi la mansarda unui bloc din apropiere și au început să se extindă către etajele inferioare.

"A fost o ardere foarte puternică și din ce se observă din exterior, ultimul nivel este distrus în totalitate, iar etajul trei, parțial", a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București.

La faţa locului au fost trimise 19 autospeciale de stingere, patru autoscări şi trei echipaje SMURD. Salvatorii au cerut sprijinul Apa Nova pentru suplimentarea presiunii pe hidranţi.

"A fost o intervenție dificilă prin prisma unui aspect foarte relevant. Faptul că autospecialele noastre au avut acces doar pe două laturi ale acestei clădiri, pe lățimea acestei clădiri. Distanța între clădire și vecinătate este de un metru, atât pe partea stângă cât și pe partea dreaptă, adică doar circulația persoanelor, fapt ce nu a permis introducerea unor autospeciale. Acest lucru a generat și o ardere mai intensă în zona centrală, unde jetul de apă ajungea foarte greu sau chiar deloc", a mai declarat purtătorul de cuvânt ISU București.

Pompierii au constituit mai multe echipe de căutare-salvare, pentru evacuarea locatarilor și verificarea tuturor locuințelor. 

În total, nouă persoane au primit ajutor de la echipajele SMURD și de la medicii de pe ambulanță. Este vorba despre doi pompieri și șapte civili. Unul dintre pompieri are o plagă la un picior, altul, o fractură. Șapte locatari s-au intoxicat cu fum sau au suferit atacuri de panică. 

Mai multe articole despre:
incendiu bloc incendiu capitală