MENIU

INCENDIU masiv în județul Maramureș! Pompierii din mai multe județe se luptă cu flăcările: 7 case, cuprinse de foc; 90 de persoane evacuate

INCENDIU masiv în județul Maramureș/ Captură Baia Mare TV

E pericol major în Maramureș, acolo unde flăcările uriașe care au cuprins vegetația uscată de pe câmp au ajuns la casele oamenilor. 7 gospodării au fost cuprinse de flăcări, iar mai mulți locuitori au fost evacuați. Pompierii intervin chiar în aceste momente pentru a stinge incendiul uriaș. 

UPDATE 18:10 - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pentru stingerea incendiului de vegetaţie din zona localităţilor maramureşene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivel I, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.

"Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere", menţionează informarea transmisă de IGSU.

Totodată, conform sursei citate, dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins, sâmbătă după-amiazuă, la casele din apropiere, fiind afectate şapte gospodării şi un rezervor de motorină, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş.

"Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetaţia uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă şi intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la şapte case şi un rezervor de motorină", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi.

Conform sursei citate, la locul evenimentului acţionează peste 75 de pompieri, cu 16 maşini de stingere din cadrul ISU ale judeţelor Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, precum şi trei cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. La efortul de stingere a incendiului participă şi voluntari ai SVSU din Recea, Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure.

"Pentru protecţia populaţiei, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime. A fost solicitat în sprijin şi o resursa aeriană", a adăugat Oana Alexa Gonczi.

Un pilot sportiv care efectua un zbor de antrenament în zonă a filmat zona cuprinsă de incendiu, imaginile fiind publicate pe reţelele de socializare.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează, la rândul său, că pe DN 1C, localitatea Lăpușel, județul Maramureș, s-a produs un incendiu de vegetație puternic, care este în extindere. Circulația rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pentru intervenția pompierilor, valorile de trafic fiind în creștere.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Au fost mai multe focare in judetul Maramures care la un momement dat s-au unit si au produs un incendiu violent. 

Pompierii din mai multe judete, printre care Salaj si Cluj, intervin la fata locului.

7 case au fost mistuite de foc si 90 de oameni au fost evacuati. Autoritatile au emis un mesaj Ro-Alert, oamenii fiind sfatuiti sa stea cat mai departe de zonele afectate de incendiu.

Interventia pompierilor este in plina dinamica insa vantul zadarniceste eforturile salvatorilor. 

 

Mai multe articole despre:
maramures incendiu maramures foc maramures