MENIU

Incendiul de proporții de la Electromontaj a fost stins. Anunțul meteorologilor despre NORUL DE FUM

Incendiu de proporții în sectorul 3 din București

Un incendiu de proporții a izbucnit joi seara în sectorul 3 din Capitală, la fabrica de Electromontaj. Focul a cuprins un bazin de zinc și exista un risc de explozie. Un mesaj de alertă a fost transmis în jurul orei 18.45, iar ulterior meteorologii de la ANM au venit cu precizări legate de norul de fum degajat. 

UPDATE. Incendiul la Fabrica de Electromontaj din sectorul 3 a fost stins, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

În urma incendiului, au fost efectuate două măsurători privind calitatea aerului din zonă, însă nu s-au constatat depăşiri ale valorilor acceptate.

Incendiu la un bazin, posibil cu zinc, pe str Ilioara, fabrica Electromontaj, cu degajari mari de fum, au transmis oficialii ISU București-Ilfov.

S-a transmis și mesaj RoAlert de atenționare a locuitorilor din zonă.  Din evaluarea făcută la fața locului, a rezultat inițial că este pericol de explozie. În bazin se afla acid clorhidric diluat și nu existau posibilități de propagare. După ora 19,30 incendiul a fost localizat.

Au fost anunțate și estimări meteorologice privind evoluția norului de fum din zona Electroaparataj, pe intervalul orar 20:00 – 08:00.

"Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de 
Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Electroaparataj, Str. Ilioara, Sector 3, se 
apreciază că în cursul acestei nopți circulația aerului va fi relativ slabă și se va realiza predominant 
dinspre sud-vest către nord-est, astfel că evoluția norului de fum va fi de dispersie lentă și de 
deplasare către nord-est. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va avea înnorări. În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj",, se precizează într-un mesaj al ANM.

Incendiile de metale precum aluminiu, zinc, magneziu pot fi toxice prin inhalare, înghiţire sau prin simplu contact, arderea lor este, în general, violentă şi foarte luminoasă. Majoritatea acestor metale reacţionează violent în contact cu apa, ducând la degajarea de hidrogen, ceea ce creează un risc suplimentar de explozie.

Incendiile de metale sunt incadrate la clasa D de incendii, potrivit Ghidului IGSU proivind tactica și tehnica stingerii incendiilor,

Incendiul s-a extins la nivelul acoperișului halei pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Hala are o suprafata de aprox. 2500 mp, constructie P+1. 

Potrivit ISU, la caz au fost trimise 20 de autospeciale de stingere, 2 autoscări, 1 echipaj de descarcerare, 1 echipaj CBRN și 2 autospeciale SMURD.