Incendii de vegetație în două zone din țară - Zeci de hectare ard - Mai multe localități sunt puternic afectate
Peste 50 de hectare de vegetaţie uscată au ars în urma unor incendii produse la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe localităţi din judeţ, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
Cel mai puternic incendiu a fost în zona Văii Prutului, în localităţile Cârja şi Rânzeşti, pompierii intervenind mai bine de şase ore pentru lichidarea focului.
"Punctul de Lucru Murgeni şi Detaşamentul de pompieri Bârlad au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi echipaje specializate pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată din zona Cârja - Rânzeşti. La faţa locului a intervenit şi SVSU Fălciu. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta la stuful din apropierea unei amenajări piscicole şi pe canalele care fac legătura cu râul Prut. În zona tuturor focarelor, accesul a fost extrem de dificil din cauza zonei mlăştinoase. După mai bine de şase ore, incendiul a fost lichidat. Au ars peste 30 hectare de vegetaţie uscată. După lichidarea ultimelor focare, în zonă a rămas un echipaj de pompieri care a avut misiunea de monitorizare şi intervenţie în cazul reaprinderii vegetaţiei", au transmis reprezentanţii ISU Vaslui.
Un alt incendiu a avut loc în comuna Lipovăţ, unde pompierii au intervenit alături de voluntari SVSU şi de cetăţeni din zonă. În urma incendiului, au ars peste 20 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Detaşamentul de pompieri Vaslui a intervenit şi în Zona Industrială a municipiului reşedinţă, unde au ars peste 5.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată.
Cauza probabilă de izbucnire a tuturor acestor incendii a fost focul deschis în spaţii deschise.
Un incendiu a cuprins aproximativ un hectar de vegetaţie uscată şi stuf, în noaptea de duminică spre luni, pe un câmp de la marginea localităţii Vlăsineşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Potrivit acestora, incendiul se manifesta în mai multe focare, departe de locuinţe sau alte proprietăţi.
"La caz s-au deplasat pompierii Staţiei Săveni, cu o autospecială de stingere şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vlăsineşti, cu un buldoexcavator.
Intervenţia a fost îngreunată de vântul care bătea cu putere", au precizat oficialii ISU Botoşani.
Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost, spun pompierii, focul deschis în spaţii deschise.
Ei atrag atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis în locuri cu vegetaţie uscată, pentru arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile poate avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor.