Încarci butelia de la pompa de vânzare GPL auto? Iată cum îţi RIŞTI VIAŢA
Încărcarea buteliei la pompa GPL este extrem de periculoasă. În contact cu pielea sau prin inhalare GPL-ul provoacă arsuri. GPL-ul auto poate determina deformarea buteliei sau chiar explozia acesteia din cauza diferenţei mari de presiune.
Butelia tip aragaz este proiectată pentru presiune de 10 bari, iar presiunea de lucru la instalaţia GPL este de 15 bari, se arată într-un comunicat al Asociaţiei InfoCons.
De asemenea, încărcarea buteliilor tip aragaz se realizează conform prescripţiilor ISCIR în vigoare, în unităţi specializate dotate cu instalaţii de îmbuteliere, de către personal autorizat.
Cum se face încărcarea corectă a buteliilor
Încărcarea buteliilor se face în condiţii reglementate astfel încât buteliile să nu fie expuse la scântei sau la soare. Este deosebit de important că incinta în care se realizează încărcarea să fie deosebit de bine ventilată şi să fie prevăzută cu izolaţie ignifugă.
Testarea buteliilor
Încărcarea buteliilor de gaz se face printr-un proces ce include etapă de verificare a recipientelor pentru a scoate din uz recipientele ce pot fi preoblematice. Astfel sunt verificate: etanşeitatea, rezistenţă şi uzură recipientului. Dacă în timpul procesului de verificare recipientul nu trece testele acesta este retras de pe piaţă. Atenţie, încărcarea artizanală a buteliilor poate avea consecinţe grave soldate cu daune şi chiar şi cu vieţi omeneşti.
Sfaturi pentru consumatori
Buteliile umplute nu trebuie să prezinte defecte de natură fizică (deformări permanente; crestături sau rizuri, fisuri şi defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate ; coroziune fisuranta). Buteliile trebuie să fie inscripţionate prin poansonare (pe postament, pe piesă de gât sau pe garda de protecţie nedemontabilă) a următoarelor informaţii: scadenţă de verificare tehnică periodică depăşită; capacitatea buteliei, în litri; masă buteliei cu robinet cu ventil sau supapă, fără capac de protecţie, în kg; sigla agentului economic constructor; numărul şi anul fabricaţiei; poansonul operatorului economic de umplere (proprietar) al buteliei, pentru cele personalizate; poansonul I.S.C.I.R. de confirmare a personalizării buteliei, pentru buteliile personalizate.
Operatorul autorizat este obligat să difuzeze utilizatorilor instrucţiuni pentru fiecare butelie, care să cuprindă aspectele privind montarea şi utilizarea buteliilor. La fiecare montare nouă a buteliei se va utiliza o garnitură de etanşare nouă între robinetul buteliei şi regulatorul de presiune, pe care operatorul de transport sau utilizatorul o va monta obligatoriu în locul celei vechi. Este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a regulatorului de presiune, tubului de cauciuc şi a aparatului consumator GPL. Manipularea buteliilor se face numai prin intermediul capacelor de protecţie sau a gărzilor.